Luo uusi vahti

Danske ja Nordea voivat kaataa koko Euroopan

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 09.02.2011
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 589,60 EUR/oz
  
- 2,31 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,81 EUR/oz
  
+ 0,20 EUR

Tanskalaisen ajatushautomon mukaan Danske ja Nordea horjuttaisivat kaatuessaan koko Eurooppaa.


Sekä Nordea että Sampo Pankin omistaja Danske Bank ovat Euroopan vaarallisimpia pankkeja. Näin väittää tanskalaisen Politiken-lehden mukaan Bruegel-ajatushautomo, joka on laatinut 18 pankin listan Euroopan vaarallisimmista pankeista.


Nordea toimii Pohjoismaiden ohella myös Baltiassa, Puolassa ja Venäjällä. Tanskan talouteen suhteutettuna erittäin iso Danske Bank on taas Suomen ja Ruotsin ohella erittäin iso toimija myös Irlannissa.


Bruegelin tutkijoiden mukaan pankkikonsernien sisäiset ongelmat voivat levitä yksittäisten pankkien kotimaihin ja sitä kautta koko Eurooppaan.


Politikenin mukaan Bruegelin analyysi perustuu Euroopan keskuspankin lukuihin.


Tanskalaislehden uutinen liittyy EU:ssa virinneeseen keskusteluun ”järjestelmän kannalta tärkeille pankeille” asetettavista ylimääräistä vakavaraisuus- ja likviditeettivaatimuksista.


Tanskassa enemmistö poliitikoista esittäisi Politikenin mukaan, että Dansken pitäisi kasvattaa vakavaraisuuttaan miljardeilla euroilla.


Ruotsissa sekä valtiovarainministeri Anders Borg että keskuspankin pääjohtaja Stefan Ingves ovat vihjailleet vastaavista normeista ruotsalaispankkien suhteen. Nordean konsernijohtaja Christian Clausen on torjunut esitykset kohtuuttomina.


Clausen on Euroopan pankkiyhdistyksen puheenjohtaja.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110259619

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 589,60 EUR/oz
  
- 2,31 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,81 EUR/oz
  
+ 0,20 EUR

Voisit myös haluta lukea