Luo uusi vahti

Ekonomisti: Euron hajoamisesta hyperinflaatio

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 04.12.2012
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 588,93 EUR/oz
  
+ 0,97 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,99 EUR/oz
  
+ 0,17 EUR

 


Hyperinflaatiot eli rahan arvon tuhoavat jätti-inflaatiot ovat harvinaisia.


Euroalueen hajoaminen voisi kuitenkin käynnistää hyperinflaation, varoittaa yhdysvaltalaisen Peterson Institute for International Economics -tutkimuslaitoksen ekonomisti Anders Åslund.


Åslund ihmettelee sitä, että eurokriisistä käydyssä julkisessa keskustelussa taantumaa on pidetty pahempana asiana kuin mahdollista velkojen maksamatta jättämistä tai euroalueen hajoamista. Hänen mukaansa näin ei ole.


”Kaksoistaantuma voi jäädä vain pieneksi tuotannon supistumiseksi muutamalla prosentilla. Velkojen laiminlyönti aiheuttaisi todennäköisesti kaksinumeroisen talouden supistumisen. Hallitsemattomat valuuttajärjestelmän hajoamiset ovat johtaneet vielä paljon suurempiin tuotannon menetyksiin”, sanoi Åslund.


Hyperinflaation merkitsee Åslundin mukaan kaaoksen alkamista. Hänen johtopäätöksensä on, että talous- ja rahaliitto kannattaa säilyttää lähes hinnalla millä hyvänsä.


”Ilmeisin tehtävä on riittävän rahoituksen turvaaminen ja aiempaa tiukempi säästöpolitiikka kriisimaissa”, Åslund sanoi.


”Kriisituesta ei hyperinflaatiota”


Euroalueen kriisimaiden tukeminen ei Åslundin mukaan synnytä hyperinflaation vaaraa. Pikemminkin on tarpeen varmistaa, että kriisimaita pystytään tukemaan riittävästi ja vältetään ”vahingossa” tapahtuva velkojen laiminlyönti, joka voisi uhata talous- ja rahaliittoa.


”Säästötoimet ovat velkojen laiminlyöntiä parempi vaihtoehto sekä velkaantuneelle maalle että sen luotottajille”, sanoi Åslund.


Hyperinflaatioiden yleisin syy on Åslundin mukaan monikansallisten valuuttaunionien hajoaminen. Se on johtanut hallitsemattomaan rahan liikkeeseen laskuun ja suuriin tasapaino-ongelmiin. Puolet eli 29 tunnetuista hyperinflaatioista on aiheutunut sen takia. Hajonneet valuutta-alueet olivat Neuvostoliitto, Jugoslavia ja Itävalta-Unkari.


Kriisimaiden tukeminen ja EKP:n rahapolitiikka eivät Åslundin mukaan aiheuta inflaation karkaamista hypervauhtiin. On kuitenkin vaara, että velkojen laiminlyönti voisi valuutta-alueen sisäisten tasapainottomuuksien takia johtaa euroalueen hajoamiseen ja siitä hyperinflaatioon.


Jätti-inflaatio on melko tuore ilmiö


Hyperinflaatio on hyvin harvinainen. Se ei voi käynnistyä sattumalta, vaan on yleensä seuraus väärästä politiikasta ja talouden täydellisestä toimimattomuudesta. Hyperinflaatiolla tarkoitetaan hintojen nousua, joka ylittää 50 prosenttia kuukaudessa. Maa on hyperinflaatiossa niin kauan kuin kuukausi-inflaatio pysyy 50 prosenttia nopeampana.


Steve Hanke ja Nicholas Krus tunnistivat tutkimuksessaan historiasta 56 hyperinflaatiota. Åslund lisää heidän listaansa kaksi maata. Pohjois-Korean epäonnistunut rahauudistus aiheutti hyperinflaation joulukuussa 2009 ja tammikuussa 2010. Iran koki hyperinflaation tämän vuoden syyskuussa.


Ranskan vallankumousta lukuun ottamatta kaikki hyperinflaatiot on koettu viime vuosisadan alun jälkeen. Suurin hyperinflaation aalto koettiin Åslundin mukaan kommunistisen järjestelmän sortuessa vuosien 1987 ja 1997 välillä. Puolet kaikista hyperinflaatioista koettiin silloin. Venäjällä hyperinflaatiojaksoja oli 21, Jugoslaviassa 4, Bulgariassa 2 ja Puolassa yksi.


Kauppalehden uutiseen pääset tästä.

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 588,93 EUR/oz
  
+ 0,97 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,99 EUR/oz
  
+ 0,17 EUR

Voisit myös haluta lukea