Luo uusi vahti

Elvytyksen teho hiipuu, talous romahtaa – Celente

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 27.07.2010
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR


Vuodesta 2012 tulee maailmantaloudelle äärimmäisen raskas, ennustaa amerikkalaisen Trends Research -insitituutin tutkija Gerald Celente.


Tutkijan mukaan vuotta 2012 luonnehtivat kasvava työttömyys, kiinteistökriisi, teollisuuden heikkous ja maailmankaupan vaimeus.


Trenditutkija Celente arvioi tuoreessa Summer 2010 -trendikatsauksessa, että luottamus USA:n talouteen ja maailmantalouteen romahtaa kahdessa vuodessa. Tutkijan mukaan globaalit elvytystoimet ja rahan painaminen ovat kestämätöntä politiikkaa:


– Vuoteen 2012 mennessä sosiaalisesta rauhattomuudesta tulee globaali ilmiö. Lakot, mellakat ja protestiliikkeet yleistyvät. Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja muut raivostuneet ryhmät lähtevät liikkeelle, Celente uskoo.


Kreikan velkakriisi on Celenten mukaan tarttuvaa sorttia. Myös Espanja, Irlanti, Portugali, Italia, Islanti, Ukraina, Unkari, Britannia ja lopulta Yhdysvallat pääsevät purkamaan velkapommejaan.


– Äkkiä kansalaiset tajuavat, että heidät pannaan kriisin maksumiehiksi. Mitä enemmän verotus kiristyy, sitä enemmän työpaikkoja menetetään. Lopputuloksena on protestien vyöry.


Trenditutkija Celente ottaa esimerkiksi USA:n työttömyyden. Elvytystoimien keskelläkin lähes puolet maan työttömistä on ollut yli kuusi kuukautta vailla työtä, eikä sellaista ole koettu kertaakaan vuonna 1948 alkaneen laskentahistorian aikana.


– Vuoden 2010 alkupuolella yksityisten yritysten palkkasumma oli USA:n historian alimmalla tasolla suhteessa kaikkiin tuloihin. Julkisen sosiaalituen osuus oli kaikkien aikojen korkeimmissa lukemissa, Celente sanoo.


Vuonna 2009 presidentti Barack Obama rakensi arviolta 1000 miljardin dollarin elvytysohjelman ja Ben Bernanken Fed hukutti markkinat löysään rahaan. Celente muistuttaa, että työpaikat katosivat talouden tekohengityksestä huolimatta.


– Pitäisi olla täysin selvää, ettei arvopaperistettu julkinen velka voi rajattomasti kasvaa. Rahaa painetaan, vaikkei sen arvo perustu mihinkään. Sen jälkeen sitä lainataan lähes ilmaiseksi. Ja sitten ajatellaan, että tällä synnytetään tuottavaa talouskasvua, Celente ihmettelee.


Trenditutkija Gerald Celente tapaa raporteissaan muistuttaa, että hän ennusti oikein vuoden 2000 nettikuplan ja vuoden 2008 finanssikriisin. Näkemykselle löytyy tukea The Trends Journal -julkaisun historiasta.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010077105

Voisit myös haluta lukea