Luo uusi vahti

Euro horjuu, sijoituskulta houkuttelee yhä useampaa

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 08.02.2012
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR


28.1.2012


Velkakriisissä kieriskelevässä Euroopassa kulta kutkuttaa sijoittajia yhä enemmän, kun huoli euron tilanteesta painaa mieltä.


Kulta piti viime vuonna omistajiaan vuoristoradalla, mutta vuoden päättyessä kulta oli kymmenen prosenttia korkeammalla kuin kaksitoista kuukautta aiemmin.


”Käsinkosketeltava kulta on nyt pop. Ajat ovat sellaiset, että fyysinen kulta kiinnostaa ihmisiä”, sanoo K. A. Rasmussen Finlandin tuote- ja palvelupäällikkö Niklas Sundman.


Norjalainen K. A. Rasmussen on Suomen suurin kultakauppias. Se myy vuosittain noin kaksi tonnia kultaa. Tästä sijoituskultaa on tuhat kiloa, nykyhinnalla yli 40 miljoonan euron arvosta.


Kova hinnannousu on herättänyt epäilyksiä hintakuplasta, jota kultakauppias ei voi ymmärtää.


”Kuplasta voidaan puhua vasta jos 5–10 prosenttia suomalaisista sijoittaisi kultaan”, sanoo virolaisen kultakauppias Tavexin Meelis Atonen.


Joulukuussa aloittanut Taaleritehtaan kultavälittäjä Kultataaleri on kultakaupan haastaja. Taaleritehdas erottautuu Rasmussenin ja Tavexin kaltaisista kultakauppiaista korostamalla kultavälityksensä varainhoitoluonnetta.


”Aika harva suomalainen sijoittaja on toistaiseksi sijoittanut kultaan, mutta silti useampi kuin moni arvaa”, sanoo Kultataalerin Klaus Alholm.


Alholm uskoo, että kulta tuo Taaleritehtaalle uusia asiakkaita ja kaiken kaikkiaan lisää kiinnostusta kultaa kohtaan.


Sijoituskullalle suotuisa markkina on monen asian summa.


Uusi toimintaympäristö ja samalla nykyisten kultamarkkinoiden perusta syntyi Euroopassa vuonna 1999. Tuolloin maailman suurimpia kultareservejä hallitsevat keskuspankit solmivat ensimmäisen kultasopimuksen. Sopimus sääntelee keskuspankkien kullan myyntiä, jotta vuoden 1980 kaltaisia hintaheilahteluita ei enää tapahtuisi ainakaan keskuspankkien toimesta.


Mikko Laitila


http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/euro+horjuu+sijoituskulta+houkuttelee+yha+useampaa/a763933

Voisit myös haluta lukea