Luo uusi vahti

”Eurooppa pyörittää jättimäista pyramidihuijausta”

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 16.04.2012
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 638,26 EUR/oz
  
- 3,02 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
22,52 EUR/oz
  
+ 0,91 EUR

Unohtakaa aikaisemmat pyramidihuijaukset. Eurooppa pyörittää nyt niistä kaikisa suurinta.


Euron kriisissä on kyse jättimäisestä veivauksesta, jossa velat siirtyvät yksityiseltä sektorilta veronmaksajille, kirjoittaa Argentiinan keskuspankin entinen johtaja Mario Blejer Financial Times -lehdessä.


Blejerillä on kokemusta valtioiden velkakriisistä, ajautuihin Argentiina maksukyvyttömäksi vuosikymmen sitten.


FT:n kolumnissaan hän kirjoittaa, että Euroopan velkamaille rakennetut lainapaketit rikkovat euron perustamisen yhteydessä sementoitua sääntöä, jonka mukaan tällaisia pelastuspaketteja ei tehtäisi. Kreikalle, Portugalille ja Irlannille myönnetyt lainat vain kasvattavat niiden velkataakkaa entistä kestämättömämmäksi.


Lainapaketit perustuvat Blejerin mukaan ”kuvitelmaan”, että ongelmat ovat vain väliaikaisia likviditeettiongelmia eikä pitkän aikavälin ongelmia. Tätä kuvitelmaa voidaan kuitenkin ylläpitää vain niin kauan kuin velkamaat saavat lisälainoja rikkaammilta mailta.


Tässä kohtaa tilanne alkaa muistuttaa pyramidihuijausta, Blejer kirjoittaa. EU ja IMF myöntävät velkaisimmille maille yhä uutta velkaa, mikä siirtää vastuuta yksityiseltä sektorilta EU-maiden veronmaksajien vastuulle.


Perinteinen yksityisen sektorin pyramidihuijaus voi kestää vain niin kauan, kun siihen tulee uusia sijoittajia, jotka maksavat vanhoille sijoittajille. Julkisen sektorin pyramidihuijaus ”voi teoriassa jatkua ikuisesti”, Blejer kirjoittaa. ”Niin kauan kuin se rahoitetaan julkisella rahalla, velka voi jatkaa kasvuaan ilman hypoteettista rajaa.”


Käytännössä näin ei voi käydä, kirjoittaja arvelee. Julkinen vastustus kasvaa ennen pitkää liian suureksi. Blejer kuitenkin epäilee, että jos poliitikot eivät pakota velkojen uudelleenjärjestelyä tapahtuvan nopeammin, viime kädessä maksajaksi jäävät veronmaksajat eivätkä alkuperäiset lainoittajat eli ennen kaikkea pankit.


”Olisi virkistävää, jos asioita kutsuttaisiin niiden oikealla nimellä”, Blejer kirjoittaa. ”Kiertoilmaukset voivat olla hyödyllisiä lyhyellä aikavälillä, mutta pyramidihuijauksen tunnistaa, kun se jatkuu tarpeeksi kauan.”


http://www.talouselama.fi/uutiset/eurooppa+pyorittaa+jattimaista+pyramidihuijausta/a2077613

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 638,26 EUR/oz
  
- 3,02 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
22,52 EUR/oz
  
+ 0,91 EUR

Voisit myös haluta lukea