Luo uusi vahti

Jim Rogers: ”Raaka-aineilla voittaa aina”

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 28.10.2011
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 597,06 EUR/oz
  
- 3,42 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,52 EUR/oz
  
- 0,23 EUR

”Jos talous piristyy, raaka-aineista on pulaa. Jos ei piristy, raaka-aineilla häviää vähemmän kuin muilla sijoituksilla ja voi jopa tienata, koska valtiot painavat rahaa. Raaka-aineet kallistuvat ensimmäisinä ja eniten”, sijoitusguru Jim Rogers sanoo.


”Maailmassa ei ole pulaa autoista ja tietokoneista. Pulaa on riisistä”, hän lisää.


Raaka-aineiden puolesta puhuu kolme seikkaa. Perustavin niistä on tarjonnan ja kysynnän epäsuhta. Kaivoksiin ei 1980- ja 1990-luvuilla investoitu tarpeeksi. Helposti hyödynnettävät isot öljykentät hiipuvat. Maatalousvarastot ovat historiallisen alhaiset, ja viljelijöiden keski-ikä lähestyy kuuttakymppiä.


Markkinoiden epätasapainoa syventää kolmen miljardin ihmisen vaurastuminen Aasiassa. Menee vielä vuosia ennen kuin tarjonta tavoittaa kysynnän, vaikka investoinnit ovatkin alkaneet hintojen nousun myötä.


Raaka-aineisiin sijoittavat vielä harvat. Yleisölle avoimia hyödykerahastoja on Rogersin mukaan alle sata. Osakkeisiin ja joukkovelkoihin sijoittavia on yli 70 000. Kun hän kysyi eräässä konferenssissa, miten moni yleisöstä on joskus omistanut kultaa, harvempi kuin joka viides käsi nousi.


”Ja he olivat sijoitusammattilaisia. Jos olisin kysynyt sinkistä tai riisistä, kaikki olisivat lähteneet huoneesta. Kullassa on alle prosentti sijoitusvarallisuudesta puhumattakaan muista aineista. Valtavasti rahaa menee vielä hyödykkeisiin ennen kuin tämä nousu on ohi.”


Lue Arvopaperista 10/2011 Jim Rogersin laaja haastattelu, jossa hän avaa sijoitussalkkuaan, kertoo näkemyksensä Euroopan ja Yhdysvaltain valtionvelkaongelmasta ja niiden hoidosta ja antaa tärkeän vinkin lastensa tulevaisuuteen katsoville sijoittajille.


http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/jim+rogers+quotraakaaineilla+voittaa+ainaquot/a712537

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 597,06 EUR/oz
  
- 3,42 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,52 EUR/oz
  
- 0,23 EUR

Voisit myös haluta lukea