Luo uusi vahti

Kuinka erottaa puhtaan kullan kissankullasta!

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 26.03.2008
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 613,95 EUR/oz
  
+ 0,30 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
20,60 EUR/oz
  
+ 0,22 EUR

Kulta, oman sädehtivän kauneutensa lisäksi, on myös hyvin erityinen metalli, jonka väärennökset asiantuntijat helposti havaitsevat.

Kulta on erityinen ennen kaikkea  fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi.

Kultaa pidetään  maailman parhaana työstettäväksi ja venyvimmäksi metalliksi. Kulta ei hapetu, kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja on erittäin hyvä lämmön- ja sähkönjohdin – näiden ominaisuuksiensa vuoksi kullalle on löydetty käyttöä hyvin erilaisilla teollisuudenaloilla, hammasproteeseista alkaen aina avaruustekniikkaan asti.


Näiden fysikaalisten ominaisuuksiensa lisäksi, joiden ansiosta  kulta on hyvin laajasti käytetty metalli,  kullalla on lisäksi ominaisuuksia, joista johtuen on suhteellisen helppoa arvioida kullan puhtautta ja sitä, onko se aitoa. Kulta on nimittäin yksi ominaispainoltaan raskaimpia metalleja maailmassa. Yksi kuutiometri puhdasta kultaa painaa 19300 kg. Vertailun vuoksi yksi kuutiometri tinaa painaa 11340 kg ja kuutiometri yhtä kaikkein raskainta metallia, iridiumia, painaa 22650 kg.


Juuri kullan raskas ominaispaino tekee mahdolliseksi sen, että on erittäin helppoa havaita, onko tekemistä puhtaan kullan kanssa vai ei. Tarvitsee vain yksinkertaisesti verrata kultalaatan tilavuutta ja painoa ja on selvää, onko kyseessä aito vai sekoitettu kulta tai peräti väärennös.


Kultalaattojen ja –kolikoiden aitous on helppo tarkistaa

Koska investointitarkoitukseen tarkoitettuja kultalaattoja saa valmistaa vain sellaisesta kullasta, jonka kultapitoisuus on 995 ja 999,9 välillä, tarkoittaa se sitä, että kultalevyn  tilavuuden ja painon vertaamisen tulisi antaa lähes saman tuloksen, kuin jos kyseessä olisi puhdas kulta. Ominaispainosuhteen  lisäksi on suurimpaan osaan kultalaattoja merkitty myös tuottajan antama sarjanumero, jonka tarkistaessaan ostaja saa varmuuden siitä, onko kyseessä oleva kultalevy todella mainitun tuottajan tuottama.


Kultarahojen suhteen on aitouden varmistaminen vieläkin yksinkertaisempaa. Kaikille kultarahoille on tuottaja ilmoittanut läpimitan, paksuuden ja painon. Jos yksi mainituista mitoista ei vastaa ilmoitettuja mittoja, on mitä todennäköisemmin kyseessä väärennös tai sekoitettu kulta. Tietoja rahojen mitoista voi helposti löytää internetistä, rahojen tuottajien kotisivuilta. Tavexin kotisivulla on myös julkaistu kaikkien Tavexissa myytävien rahojen mitat ja painot.


Luotettavalta myyjältä saa oikeata kultaa

Luotettavalta kultaa myyvältä yritykseltä väärennetyn kultalaatan tai –kolikon ostaminen on hyvin epätodennäköistä ja huoli siitä, että joutuisi väärennöksen uhriksi, on selvästi liioiteltu.  Tavexin kehitysjohtaja Paavo Pauklinin mukaan Tavex ostaa suurimman osan omista kultalaatoistaan ja –kolikoistaan suoraan maailman suurimmilta tuottajilta ja tukkumyyjiltä, jotka puolestaan antavat omalle tuotannolleen oman takuunsa.  Samoin Tavex tarkastaa kaikki asiakkailta ja jälleenmyyjiltä ostetut kolikot ja levyt ennen niiden edelleen myymistä ja antaa täten myytäville tuotteille oman takuunsa.  Tavex-konsernin historiassa ei ole tähän päivään mennessä ollut yhtään ennakkotapausta, jossa asiakkaalta tai tukkumyyjältä saatu kolikko tai laatta olisi ollut väärennetty. Näin ollen voi Tavexista kultaa ostava asiakas olla varma siitä, että saa sitä, mitä ostaa.

Voisit myös haluta lukea