Luo uusi vahti

Kullan kilohinta nousi huippukorkealle 23 600 euroon

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 08.02.2012
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 588,29 EUR/oz
  
- 3,62 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,77 EUR/oz
  
+ 0,16 EUR


9.11.2009


Kullan kilohinta on ennätyslukemissa. Kuvassa kilon kultaharkkoja.


Kullan dollarihinta nousi aamupäivän mittaan Euroopan markkinoilla uuteen ennätykseen, uutistoimisto Reuters kertoo.


Euroopassa kullan markkinahinta yhtä troy-unssia kohden nousi 1 108 dollariin. Troy-unssi on jalometallien kaupassa käytetty mittayksikkö. Sen massa on 31,1 grammaa.


Kun kullan hinta muutetaan kiloiksi ja euroiksi, kullan hinta on noin 23 600 euroa kiloa kohden.Reutersin mukaan kullan kallistumista tukevat sijoittajien odotukset siitä, että Yhdysvaltain dollarin ulkoinen arvo pysyy heikkona.


Jalometallien hinnat tavallisesti nousevat kun dollari heikkenee. Tämä johtuu siitä, että kultaa pidetään turvallisena sijoituskohteena silloin kun dollariin eli maailman tärkeimpään varantovaluuttaan kohdistuu heikkenemispaineita.


Suhteessa euroon dollari on heikentynyt viime maaliskuusta lähtien tasaisesti yhteensä 15 prosenttia.


Valuuttakurssien eriävän kehityksen takia kullan hinta on kallistunut dollareissa puolessa vuodessa 61 prosenttia ja euroissa vähemmän eli 47 prosenttia.Piensijoittajat ostavat kultaa silloin kun taloudessa vallitsee epävarmuutta ja luottamus rahan arvon säilymiseen horjuu.


Suomessa fyysistä kultaa piensijoittajille muun muassa Tavex-konserni, joka Suomen lisäksi toimii Ruotsissa, Virossa ja Latviassa.


Viime syksynä lokakuussa Tavex-konserni myi sijoittajille yhteensä ennätysmäiset yli 500 kiloa kultaa, yhtiön hallintoneuvoston jäsen Meelis Atonen kertoo.


Vuosi sitten rahoitusmarkkinoilla elettiin poikkeuksellisen epävarmoja aikoja, minkä johdosta sijoittajat kaikkialla maailmassa ostivat poikkeuksellisen paljon kaikkien turvallisimpina pidettyjä omaisuuseriä kuten kultaa ja Yhdysvaltain valtion lainapapereita.Nyt lokakuussa kultaa myytiin Metosen mukaan 70 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten eli noin 150–160 kiloa.


”Tänä vuonna tilanne on ollut rauhallinen. Ihmiset uskovat, että pitää osakkeita, jos haluaa saada nopeita sijoitusvoittoja”, Atonen sanoo.


Juhana Rossi


http://www.hs.fi/talous/artikkeli/1135250609460?ref=lk_ts_uu_2

Voisit myös haluta lukea