Luo uusi vahti

Kultakuume

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 19.11.2009
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR

Kirjoittaja: UltraLong
12.11.2009 16:16


Kullan hinta on viimeaikoina keulinut oikein kunnolla. Tosin onhan se ollut nousussa jo pitkään. Monet tahot tuntuu povaavan varsinaisen manian olevan vasta edessä.


Eikä mikään ihme, kun maailmalla meno alkaa olla taas hulvatonta. Keskuspankit lapioi uutta rahaa talouteen ja korot on matalalla. Persaukisia kansantalouksia riittää ja vajeet vaan syvenee. USA näyttää esimerkkiä, miten velalla vivutetaan. Sekä keskuspankissa, että joe averaget kaduilla.


Elvytys on varmaan tarpeen, mutta jotain rajaa silläkin pitäisi olla. Ja noinkohan pankeista ne rahat valuu niihin kansantalouksiin, joidenka keskuspankit sitä rahaa painaa lisää.


Tuntuupi vaan, että enempi se raha liikuskelee esim. USA:sta pois tuottoisimpiin kohteisiin (”carry trade”). Samalla voi pelata sekä dollaria vastaan että ottaa hyödyt kasvavista kansantalouksista (BRIC ym.) sijoittamalla rahat sinne. Tai voi ostaa vaikka kultaa tai jotain muuta konkreettista.


Inflaatio ei taida vielä huolettaa keskuspankkiireja, ei ainakaan niin paljon, että lopettaisivat sen rahan painamisen ja korkojen hullutpäivät, mutta ainakin suurten dollarivarantojen omistajia (Intia, Kiina..) näyttää jo hirvittävän. Siitähän on merkkejä vaikka kuinka paljon.


Minun nojatuolinäkemykseni on seuraava:


– taala tulee luisumaan ja sille käy kaikkein huonoimmin isoista valuutoista pitkällä aikavälillä


– eikä euroopan maiden valuutatkaan hyvin tule pärjäämään


– Kiinan ränkylöistä ei tiedä, kun peesaavat taalaa (vaan kuinka kauan)


Kehitystä ei ehkä huomaa valuuttoja toisiin vertaillessa, kun ne kaikki menettävät arvoaan.


Jos kultaa miettii myös valuuttana, niinkuin se on ollut tuhansia vuosia, niin sitä vasten nämä valtavaluutat tulee heikentymään. Eli kullan hinta jatkaa keulimista.


Vain taivas on rajana, kun se sama näyttää olevan myös rahan painamisen rajana. Joskos historiasta olisi opittu ainakin se, ettei hommaa päästettäis ihan hyperinflaatioksi.


Tänään just USA:n edustajat painottivat että vahva taala on heille tärkeä. Joo just, mitäs ne sitten tekee sen eteen? Jään mielenkiinnolla odottelemaan nojatuoliini.


http://www.arvopaperi.fi/kolumnit_blogit/article309290.ece

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR

Voisit myös haluta lukea