Luo uusi vahti

Mieti, missä vaihdat!

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 23.05.2012
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 602,94 EUR/oz
  
+ 9,58 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
- 0,04 EUR

Matkalle lähtijän kannattaa vertailla, missä euronsa vaihtaa.


Jo satasen vaihdossa voi hävitä tai hyötyä jopa lähes kymmenen euroa.


Vaikka Kreikassa vielä (toistaiseksi) selviää tutulla eurolla, moniin muihin suosittuihin lomakohteisiin on vaihdettava käyttörahaa.


Mitä enemmän mielii paikallista käteistä, sitä tarkemmin kannattaa valita vaihtopisteensä. Iltalehden vertailu osoittaa, että jo satasen vaihdossa voi hävitä tai hyötyä jopa lähes kymmenen euroa.


Vertailussa olivat Yhdysvaltain, Britannian, Ruotsin, Venäjän, Turkin ja Thaimaan valuuttakurssit.


Pankit kalliita


Rahanvaihtoa pankkitiskillä pidettiin aikoinaan ainoana luotettavana, ”oikean” kurssin tarjoajana. Nyt pankit ovat supistaneet palvelujaan niin, että esimerkiksi Sampo Pankin ainoa valuutanvaihtopiste on Helsingin rautatieaseman konttorissa. Verkkopankin kautta valuuttaa on kuitenkin saatavissa, mutta se vaatii ennakkotilauksen.


Nordea tarjoaa isoimmissa konttoreissaan kysytyimpiä valuuttoja. Pankki kuitenkin neuvoo tarkistamaan nettisivuiltaan, mistä konttoreista sitä on saatavana. Lisäksi Nordealla on 14 ennakkotilauskonttoria, joista saa kaikkia pankissa myytäviä valuuttoja. Tilaus on kuitenkin tehtävä edellisenä päivänä.


OP Pankki ilmoittaa, että sillä on valuuttaa ”pääsääntöisesti” saatavissa, etukäteistilaus kuitenkin on varmin tapa valuutanvaihtoon.


Vertailu osoittaa, että pankkien perimät lisämaksut tekevät niistä varsin kalliita vaihtopisteitä. Poikkeuksen teki OP, joka pystyi tarjoamaan satasesta eniten Turkin liiroissa ja Thaimaan bahteissa.


Netti edullisin


Varsinaisten rahanvaihtopisteiden määrä on euron laajentumisen myötä pudonnut kolmeen ryhmittymään. Tunnetuin niistä on keltainen Forex, joskin sininen Change Group laajenee voimakkaasti varsinkin netissä.


Yhtiö mainostaa itseään lupaamalla, että sillä on ”paremmat kurssit kuin pankeilla ja muilla valuutanvaihtoyrityksillä”. Kehujensa vakuudeksi se ilmoittaa hyvittävänsä erotuksen, jos jostain muualta saa valuuttaa parempaan hintaan.


Change Groupin nettikurssit olivatkin parhaat kaikissa muissa valuutoissa paitsi Turkin liiroissa, missä se hävisi OP Pankille 2,9 liiraa (1,25 €).


Yhtiön maajohtajan Marjut Erosen mukaan valuutanvaihtajat ovat löytäneet tiensä nopeasti nettiin. Alkuvuodesta lanseeratun palvelun kautta tehdään kymmeniä tilauksia päivittäin.


– Hintoja on helppo vertailla. Asiakkaat voivat katsoa ensin kurssit netistä, valita parhaan tarjouksen ja tehdä tilauksen. Meillä rahat voi noutaa myös suoraan lentoaseman palvelupisteistä ennen matkalle lähtöä.


Tiskeissä eroja


Vaikka Change group olikin nettipalvelunsa myötä kokonaisedullisin, sen tiskihinnat vaihtelevat. Sen kalleimmat kurssit ovat lentoaseman pisteissä. Myös Helsingin keskustan ja satamapisteiden kursseissa on hintaeroja.


Tiskivertailussa kokonaisedullisimmaksi osoittautui sijoituskultaa myyvä Tavex, jolla on kaksi palvelupistettä Helsingin keskustassa. Yhtiö ei lupaa, mutta ilmoittaa pyrkivänsä tarjoamaan asiakkailleen Helsingin parhaimmat vaihtokurssit.


Yli 15 vuotta Suomessa toiminut vihjaa tarjoavansa vielä listahintoja paremmat kurssit, kun asiakas tuo vaihdossa yli 3 000 euroa.


 


Iltalehden uutinen täällä
 

Voisit myös haluta lukea