Luo uusi vahti

Rakas Obama, emme suostu mihinkään

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 31.03.2009
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 581,24 EUR/oz
  
+ 16,30 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,06 EUR/oz
  
+ 0,17 EUR

Kun samaan huoneeseen suljetaan 20 eri ihmistä, he tuskin pääsevät yksimielisyyteen mistään. Ja kun saman neuvottelupöydän ääreen istuu valtionpäämiehiä 20 maasta, joiden talouksia finanssikriisi on runnellut hyvin eri tavoin, lopputulosta ei uskalla edes arvailla.


Torstaina selviää, löytävätkö riitasointuiset teollisuusmaat yhteisen sävelen, kun ne kokoontuvat Lontooseen pohtimaan keinoja selviytyä talouskriisistä. Ennuste ei ole hyvä.


Kokous on jatkoa viime marraskuussa pidetylle G20-talouskokoukselle. Silloin riitaisa kokous sai aikaan vain haalean julkilausuman, jonka viesti oli: Palataan asiaan keväällä.


Erimielisyyden aiheita on vaikka muille jakaa. Suurin ja näyttävin jännite on Yhdysvaltojen ja muiden G20-maiden välillä. Vaikka presidentti Barack Obama on suosittu Euroopassa, hän saanee Eurooppaan saapuessaan kuuitenkin kuulla kollegoiltaan läksytystä Yhdysvaltain holtittomaksi karanneesta cowboy-kapitalismista.


Ja vaikka Yhdysvallat on ryhtynyt suuren luokan elvytystoimiin maansa talouden sokkiherättämiseksi, muut maat eivät ole halukkaita yhtä repäiseviin toimiin, presidentti Obaman toistuvista vetoomuksista huolimatta. Etenkin Kiina, Intia ja muut nousevat taloudet vastustavat sitä, että Yhdysvallat saisi sanella elvytyskeinoja.


Erimielisiä kaikesta


Yksi tärkeä kiistelyn aihe kokouksessa on Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n roolin muuttuminen. IMF on osallistunut pulassa olevien pelastustalkoisiin, ja kehittyvien maiden taloudet haluaisivat järjestössä enemmän sananvaltaa. Kokouksen jäsenmaat aikovat myös lisätä veroparatiisien sääntelyä.


Suurin erimielisyys voi kuitenkin syntyä siitä, kuinka paljon eri maiden pitäisi elvyttää vaikeuksissa olevia talouksiaan. Yhdysvallat on pistänyt rahaa likoon satoja miljardeja – kriitikoiden mukaan edelleen riittämättömästi – mutta Euroopassa elvtyspaketit ovat olleet paljon pienempiä ja Euroopan keskuspankki on laskenut korkoja paljon hitaammin kuin Yhdysvalloissa.


Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel tyrmäsi viime viikon lopulla puheet uudesta jättimäisestä talouden elvytyspaketista. Tänään maanantaina Financial Timesin haastattelussa presidentti Obama vetosi G20-maiden johtajien yhtenäisen viestin puolesta.


Nykyisen ongelmavyyhdin selvittämiseksi G20-kokous ei voi paljon uutta tehdä. Kokouksen tärkeämpi perintö on, saavatko maat aluilleen mitään, mikä estäisi seuraavien katastrofien syntymisen.


Helppoa se ei ole. Finanssijärjestelmä on globaali ja kaikkialla toisiinsa kytkeytynyt, mutta globaalia finanssipoliisia ei ole. Kuka sellaisen loisi, ja millä valtuuksilla se toimisi? Tehtävä vaikuttaa vähintäänkin haasteelliselta.


Suuri mielenkiinto kokouksessa voi kohdistua myös Kiinan ja Venäjän taannoisiin vaatimuksiin, jonka mukaan dollarin asema maailman hallitsevana valuuttana pitäisi purkaa. Kysymys on tärkeä: Voiko maailman talousjärjestelmää jatkossa rakentaa valuutan varaan, jota yksi ongelmiin ajautunut maa loihtii arvaamattomia määriä?


On kiintoisaa nähdä, miten Yhdysvaltain lähimmät liittolaiset suhtautuvat ajatukseen. Tällaisten kysymysten edessä G20-yhteisrintamaan voi syntyä isojakin rakoja.


http://www.talouselama.fi/uutiset/talouskriisi/article264574.ece

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 581,24 EUR/oz
  
+ 16,30 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,06 EUR/oz
  
+ 0,17 EUR

Voisit myös haluta lukea