Luo uusi vahti

Sadalla dollarilla käyttöä vessapaperina

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 05.03.2009
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR

Nettisivustostaan tunnettu amerikkalaisekonomisti varoittaa, että maan hallinnon laatima elvytyspaketti voi käynnistää hallitsemattoman kierteen, joka johtaa hyperinflaatioon.


Shadow Government Statistics -nettisivuistaan tunnettu ekonomisti John Williams toteaa Market Watch -sivuston  nettivideolla , että järeät elvystystoimet estivät finanssijärjestelmän luhistumisen, mutta saattoivat kylveä samalla hyperinflaation siemenen.


Hyperinflaatiossa rahan arvo laskee äärimmäisen nopeasti. Hyperinflaation aikana palvelujen ja tuotteiden hinnat nousevat erittäin pitkän aikaa yhtäjaksoisesti.


– Luulen, että 3-4 vuoden päästä meillä voi olla hyperinflaatio. Tämän vuoden kuluessa tulemme näkemään paljon korkeampia inflaatiolukuja kuin suurin osa ihmisistä uskoo, arvioi Williams haastattelussa.


Ekonomisti pitää mahdollisena, että Yhdysvaltain talous ajautuu jo kuluvan vuoden aikana hyperinflaatioon ja arvioi, että inflaatio tänä vuonna nousee joka tapauksessa kaksinkertaiseksi virallisiin ennusteisiin verrattuna. Williamsin mukaan syynä on ennen kaikkea valtion käyttämä rahaelvytys.


– Hyperinflaation myötä suurimmasta kierrossa olevasta setelistä, sadan dollarin setelistä, tulee käyttökelpoisempi vessapaperina, kärjistää Williams.


Ekonomisti kehottaa sijoittajia etsimään turvaa inflaatiolta kullasta ja sijoittamaan osan varoistaan muihin kuin Yhdysvaltain valuuttaan. Lisäksi hän antaa yllättävän vinkin: sijoita viskipulloon.


– Kun hyperinflaatio iskee ja kaupankäyntiin tulee häiriö, kellään ei ole tarpeeksi satasia kaikkeen mitä tarvitsee. Siksi kannattaa hankkia esineitä – esimerkiksi viskiä – joilla voi käydä vaihtokauppaa ja jotka auttavat pahimman ylitse.


Kirsi Hantula
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/02/19129&request_ahaa_info=true

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR

Voisit myös haluta lukea