Luo uusi vahti

Suomi, pelasta itsesi!

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 08.11.2011
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR


Hanna Säntti


”Paketti ei ratkaissut eurokriisiä”, sanoo Ålandsbanken Asset Managementin toimitusjohtaja Stefan Törnqvist ennen kuin on saanut edes tuolia alleen.


Ei ratkaissut. Viikko kriisikokouksen jälkeen tilanne Euroopassa on entistä kaoottisempi.


Markkinat epäilevät pelastuspakettia. Kreikan pääministeri George Papandreoun maanantainen ilmoitus kansanäänestyksestä sekoitti pakan lopullisesti. Pörssit syöksyvät alaspäin, korot ongelmamaissa nousevat ja Kreikka on lähellä täydellistä sekasortoa.


Kriisi on Stefan Törnqvistin mukaan edennyt jo niin pitkälle, ettei tukipaketeista enää ole apua.


”Kaikki kertoo, että tilanne Euroopassa ei ole vakaa. Edessä on katastrofi.”


Siksi Suomen pitää keskittyä itsensä pelastamiseen. Uusiin tukijärjestelyihin ei kannata sitoutua, koska jokainen takauslupaus vetää Suomenkin entistä syvemmälle velkasuohon.


Kysymys on puhtaasta matematiikasta.


Suomi ottaa ensi vuonna uutta velkaa seitsemän miljardia euroa. Jos Suomi jatkaa samaa latua vielä pari vuotta ja antaa samalla uusia tukilupauksia ympäri Eurooppaa, edessä on umpikuja. Käy kuten Kreikassa – Suomi joutuu markkinoiden armoille.


”Pian markkinat päättävät, mitä me Suomessa teemme”, Törnqvist varoittaa.


Törnqvist on antanut kriittisiä eurolausuntoja viime tammikuusta alkaen. Julkinen toisinajattelija Törnqvististä tuli sen jälkeen, kun hän sai Ålandsbankenin hallitukselta luvan puhua suunsa puhtaaksi.


”En voinut enää vaieta. Suomi tekee rauhan ajan suurinta sijoitustaan ilman kunnon suunnitelmaa, kannattavuuslaskelmaa ja keskustelua”, hän sanoo.


Tammikuussa Törnqvist arvioi, että euro hajoaa kahden vuoden kuluessa kahdeksankymmenen prosentin todennäköisyydellä. Hän on edelleen samaa mieltä, ja kehottaa asiakkaitaan varauumaan kaaokseen.


”Tapahtumat ovat vain edenneet paljon nopeammin kuin arvioin.”


http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi+pelasta+itsesi/a716539

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 592,45 EUR/oz
  
- 3,87 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,57 EUR/oz
  
+ 0,05 EUR

Voisit myös haluta lukea