Luo uusi vahti

Tartuntavaaravaroitus: Kultakuume leviää maailmalla

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 05.06.2009
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 577,14 EUR/oz
  
+ 4,31 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,10 EUR/oz
  
+ 0,13 EUR

Mailman arvostetuimman jalometallin kaupassa on havaittavissa jo suuren kultakuumeen piirteitä. Kullan hintaa nostaa nyt etenkin kova sijoituskysyntä. Amerikkalaisten Citygroupin ja Morgan Stanleyn analyytikot uskovat, että kullan hinta ylittää pian 2 000 dollarin unssirajan. Finanssikriisin alla kullasta maksettiin alle 700 dollaria unssilta.


Maailman kultaharkkoja valmistavat valimot käyvät täysillä, kun sijoittajat panevat rahojaan turvaan. Tämä on tärkein syy siihen, että kullan hinta nousee kuin raketti.


Kiinan keskuspankki on kasvattanut viime kuukaudet kultavarantojaan eli toiminut hyvin poikkeuksellisesti. Kiina on tunnetusti Yhdysvaltain suurin velkoja, sillä on maailmassa eniten liittovaltion velkapapereita. Kultavarannon kasvattaminen kielii, että kiinalaisten usko dollariin on mennyt.


Kittilän kaivoksen omistavan Agnico-Eagle Minesin toimitusjohtaja Ebe Scherkus toivoo, että hinnannousu pysähtyisi 1500 -2000 Yhdysvaltain dollariin unssilta. Parempi hänen mielestään olisi, että hinta jäisi 1000 dollariin, vakaa hintakehitys on parempi kuin nopeat hintapiikit, joita aina seuraavat yhtä rajut alastulot.


Kittilän kultakaivos vihittiin käyttöön eilen.


Tuhatta dollaria hinta kolkutteleekin. Troy-unssista eli 31,1 grammasta kultaa maksettiin keskiviikkona ennen New Yorkin arvometallipörssin sulkeutumista yli 970 dollaria.


Tuotanto vähenee


Hintaa nostaa maailmantalouden epävarmuus, mutta enemmän se, ettei kullan tuotantoon ole viime vuosina investoitu kysyntää vastaavasti, kanadalaisyhtiön ainoa suomalainen hallituksen jäsen, Outokummun ja Kansallispankin entinen pääjohtaja Pertti Voutilainen sanoo. Kaivoksia on suljettu viime vuosina enemmän kuin aloitettu ja tuotanto on vähentynyt kaksi -kolme prosenttia vuodessa.


Kullan niukkuutta lisää se, että tuotantokustannukset ovat kalliit. Näin on varsinkin maailman suurimmassa tuottajamaassa etelä-Afrikassa, missä erityisesti energia on kallista. Aika monen uuden kaivoksen tuotantokustannus on Ebe Scherkusin mukaan 400 -600 dollaria unssilta. Kittilässä tuotanto maksaa vain 350 dollaria ja se on maailmantuotannon alimmassa neljänneksessä.


Muutkin jalometallit kallistuvat


Kullan hinta kävi yli tuhannessa dollarissa maaliskuussa 2008 eikä ole painunut siitä etäälle. Keskihinta oli vuonna 2007, finanssikriisiä edeltäneenä vuonna, 696 dollaria unssilta, viime vuonna 871.


Tämän vuoden kumulatiivinen keskihinta on peräti 910 dollaria, alkaneen kesäkuun keskihinta jo 979 dollaria


Sijoittajien osuus kysynnästä on 19 prosenttia, koruteollisuuden 68 ja teollisuuden 13 prosenttia. Kun epäluottamus finanssimarkkinoilla jatkuu, odotukset 2 000 dollarin ylittymisestä eivät tunnu ylimitoitetuilta.


Finanssimarkkinoiden epäluottamus nostaa nyt muidenkin jalometallien hintaa, platina ja palladium ovat nousussa.


Dollari ja öljy


Kullan hinta on seurannut aika johdonmukaisesti Yhdysvaltain dollarin kurssia ja öljyn hintaa. Kun dollari vahvistuu, kullan hinta laskee ja päin vastoin. Kun öljyn hinta nousee, myös kullan hinta nousee. Öljyn hintaa nostaa useimmiten joku kriisi, sota tai sen uhka tai pyörremyrskyt Meksikonlahdella. Minkä tahansa kriisin uhatessa kullan sanotaan tarjoavan sijoittajille turvasataman.


Dollarikytkentä toimi, kun amerikkalainen investointipankki Lehman & Brothers meni konkurssiin syyskuun 15. päivänä 2008 ja finanssimarkkinoiden kriisi leimahti toden teolla.


Yhdysvaltain omat markkinat olivat tunnistaneet kriisin jo aikaisemmin ja dollarin kurssi oli kääntynyt laskuun elokuussa.


Kullan hinta nousi jo syyskuussa. Dollari halpeni seitsemän kuukautta peräjälkeen ja kullan hinta nousi.


Seppo Savolainen


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/06/22915

Voisit myös haluta lukea