Luo uusi vahti

Tavex varoittaa Kiinaan matkustavia ihmisiä viime aikoina tapahtuneiden rahahuijausten vuoksi

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 07.01.2008
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 603,86 EUR/oz
  
+ 7,90 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,58 EUR/oz
  
- 0,09 EUR

Viimeisen kuukauden aikana rahahuijausten uhreiksi joutuneiden ihmisten määrä on kasvanut huomattavasti. Kiinassa on liikkeellä paljon väärennettyjä seteleitä ja turisti, joka ei tunne Kiinan rahaa hyvin, on helppo saalis huijareille.


Huijauskaavio on yksinkertainen. Kun asiakas ostaa tavaraa, vaihtorahana annetaan taikaisin väärennettyjä seteleitä. Toisena keinona on kiinnittää asiakkaan huomio toisaalle ja annetut setelit vaihdetaan väärennettyihin. Sitten sanotaan, että ei ole antaa niin suurista seteleistä vaihtorahaa ja pyydetään asiakasta maksamaan pienemmillä seteleillä. Kolmantena keinona asiakkaan raha vaihdetaan väärennettyyn ja sitten sanotaan, että raha ei ole oikea eikä sitä voida ottaa vastaan.


Väärennetyistä seteleistä on eniten liikkeellä 100 juanin seteleitä, mutta myös pienempiä väärennetyjä seteleitä on löydetty.  Väärennökset ovat niin hyviä, että tottumattoman on vaikea erottaa väärennökset oikeista. Turisti voi aavistamattaan joutua suuriin vaikeuksiin, mikäli hän yrittää maksaa saamillaan väärennöksillä seuraavassa paikassa, sanoo Tavexin kehitysjohtaja Paavo Pauklin.


Kiinasta tulevien väärennettyjen seteleiden vuoksi suomalainen Tavex sekä sen sisaryritykset Ruotsissa, Virossa ja Latviassa ovat erityisen tarkkana vastaanottaessaan Kiinan juaneita. Yhtäkään asiakkaalta ostettua seteliä ei myydä eteenpäin ennen kuin se on huolellisesti tarkistettu ja todettu oikeaksi. Tällä tavalla asiakkaamme voivat olla varmoja, että eivät saa meiltä väärennettyjä seteleitä, sanoo Pauklin.


Huijatuksi joutumisen välttämiseksi suosittelemme, että asiakkaamme tutustuisivat ostettuihin seteleihin ja olisivat matkalla tarkkana kaupankäyntitilanteissa. Sadan juanin seteleitä olisi hyvä olla vastaanottamatta pienemmissä kaupoissa sekä takseissa.


Tavex pyytää myös toisia valuutanvaihtajia ja Kiinan matkoja järjestäviä kaukomatkatoimistoja varoittamaan asiakkaitaan kyseisestä huijauskaavasta.


Kullan hinta (XAU-EUR)
1 603,86 EUR/oz
  
+ 7,90 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,58 EUR/oz
  
- 0,09 EUR

Voisit myös haluta lukea