UKK Jalometallit

Vaikka kullan ja hopean paino ilmoitetaan toisinaan kilogrammoina tai grammoina, jalometallien virallinen paino ilmoitetaan troy-unsseina. Yksi troy-unssi (1 oz) vastaa 31,1034768 grammaa. Huomioitavaa on, että troy-unssi ei ole sama kuin Avoirdupois-unssi (yleisemmin tunnettuna keittiöunssi), joka vastaa noin 28,34 grammaa.

Kullan ja hopean puhtaus mitataan tuhannesosina (millesimal). Esimerkiksi PAMPin 100 gramman kultalaatan kultapitoisuus on 999,9, joka tarkoittaa että laatta on 99,99 % puhdasta kultaa. Toinen esimerkki, 20 dollarin Double Eagle kultakolikon, jonka kokonaispaino on 33,43624 grammaa, kultapitoisuus on 900, joka tarkoittaa että kolikko on 90 % puhdasta kultaa. Kolikko sisältää siis puhdasta kultaa 33,43 x 0.9 = 30,092 grammaa.

Toinen perinteinen tapa ilmoittaa kullan puhtaus, on karaatti. Korkein karaattiarvo on 24 ja se vastaa 99,9 % tai korkeampaa kultapitoisuutta. Kultakorut Euroopassa ovat yleensä 14 tai 18 karaatin kultaa, jotka vastaavat 14/24 = 58,3 % ja 18/24 = 75 % puhdasta kultaa.

Maailmanmarkkinahinta (spot) on kuluvan hetken hinta kullalle tai hopealle, jonka asettaa kysyntä ja tarjonta maailmanlaajuisilla markkinoilla. Maailmanmarkkinahinta esitetään 1 unssin .999 puhtaana kultana tai hopeana.

Ostohinta (bid) on hinta, millä markkinaosapuolet, kuten Tavex, ovat valmiita ostamaan kultaa tai hopeaa kyseisellä hetkellä.

Myyntihinta (ask) on hinta, millä markkinaosapuolet, kuten Tavex, ovat valmiita myymään kultaa tai hopeaa kyseisellä hetkellä.

Osto- ja myyntihinnan erotus (spread). Esimerkiksi, jos 1 unssin Philharmoniker kultakolikon ostohinta on 1000 euroa ja myyntihinta 1040 euroa, osto- ja myyntihinnan välinen ero (bid-ask spread) on 40 euroa. Matala ero on usein merkki korkeasta likviditeetistä. Tuotteilla, joilla on korkea likviditeetti, eli liikkuvuus, kuten Philharmoniker kultakolikoilla, on matalampi osto- ja myyntihinnan ero verrattuna muihin vähemmän tunnettuihin kultakolikoihin. Tämä tarkoittaa, että sijoittajana säästät rahaa, kun hankit tuotteita, joiden osto- ja myyntihinnan välinen ero on pieni

Jokaisella Tavexin tuotteella on preemio, joka on maailmanmarkkinahinnan ja myyntihinnan erotus. Preemio lisätään kattamaan tuotteen valmistus- ja välityskulut. Preemio lasketaan vähentämällä tuotteen myyntihinnasta maailmanmarkkinahinta. Esimerkiksi, mikäli kullan maailmanmarkkinahinta on 1020 euroa ja Tavex myy 1 unssin Philharmoniker kultakolikon hintaan 1070 euroa, preemio on 50 euroa.

Koska kultalaatat ja kolikot ovat erittäin pehmeitä, ne myös vaurioituvat helposti. Tuotteiden arvo alenee, mikäli kulta on naarmuuntunut, taipunut tai alkuperäispakkaus on avattu.

Älä poista kolikoita tai laattoja niiden pakkauksista (muovikapselit, sinetöidyt pakkaukset), ellei se ole aivan välttämätöntä.

1. Pidä aina kiinni vain kultalaatan tai -kolikon reunoista, mikäli joudut käsittelemään kultaa ilman pakkausta.
2. Älä koske koskaan kultalaatan tai -kolikon pintaa, sillä sormenjäljet voivat alentaa kullan arvoa. Sormenjälkiä ei saa poistettua kiiltävästä pinnasta. Ole varovainen, sillä hienoinkin kangas voi jättää kullan pintaan naarmuja. 
3. Mikäli sinun tarvitsee koskea kultatuotteisiin, on suositeltavaa käyttää valkoisia puuvillahansikkaita.
4.  Älä koskaan yritä purra kultaa testataksesi sen pehmeyttä.
5. Yritä säilyttää kultakolikot tai -laatat niin, etteivät ne koske toisiinsa, sillä niihin voi tulla naarmuja tai muita jälkiä. 
6. Älä liikuta kultaa mitään pintaa pitkin.

Poistaessasi kolikon tai laatan pakkauksestaan, aseta tuote puhtaalle ja pehmeälle pinnalle. Esimerkiksi samettityyny on hyvä vaihtoehto. Puhdas, pehmeä kangas tai puhdas paperi sopii myös alustaksi kovemmille kolikoille (kultapitoisuus 900-917)

PS! Ylläolevat ohjeet on tarkoitettu lähinnä uusille kultakolikoille ja -laatoille. Useissa historiallisissa ja kierrossa olleissa kolikoissa on jo naarmuja ja jälkiä. Kullan arvo on niissä kuitenkin säilynyt.

Jokaisessa laskussa on oma summansa ja siksi meillä ei yleensä ole ongelmaa yhdistää maksuasi tilaukseesi. Suosittelemme kuitenkin ilmoittamaan meille, mikäli vahinko tapahtuu: +358 9 68 149 149 tai tavex@tavex.fi.

Tilauksen tekijän, maksajan ja vastaanottajan pitää olla sama henkilö, maksetaan tilaus sitten tilisiirtona tai debit- tai credit-kortilla.

Tilaus peruuntuu automaattisesti, mikäli maksua ei ole suoritettu tunnin kuluessa tilauksen tekemisestä. Mikäli haluat perua tilauksesi, soita meille +358 9 68 149 149 tai lähetä sähköpostia .

Tuotteita, joiden saapuminen ei ole tiedossa, ei ole mahdollista tilata verkkokaupasta. Suosittelemme, että soitat meille +358 9 68 149 149 tai lähetät sähköpostia tiedustellaksesi näitä tuotteita.

Voimme toimittaa tuotteita EU-maihin. Soita meille +358 9 68 149 149 tai lähetä sähköpostia , niin saat lisätietoja.

Tavex Oy on osa Tavex-konsernia, joka toimii kahdeksassa maassa (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Viro, Latvia, Puola ja Bulgaria). Yhtiö on Pohjois-Euroopan suurin jalometallimyyjä ja käsittelee siten valtavia määriä tuotteita. Lisäksi saamme tuotteemme suoraan ilman välikäsiä tunnetuilta yhteistyökumppaneiltamme, kuten Valcambi, PAMP, Perth Mint, Austrian Mint ja China Great Wall Coins Investments. Tämän vuoksi voimme tarjota tuotteillemme erittäin kilpailukykyiset hinnat.

Tavex toimii myös jalometallien tukkumyyjänä muille jälleenmyyjille. Jokainen sopimus räätälöidään asiakkaan mukaan. Mikäli yrityksesi on kiinnostunut toimimaan jälleenmyyjänä Tavexin tuotteille, ota meihin yhteyttä +358 9 68 149 149 tai .

Tavex on luotettava toimija markkinoilla, ja siksi meistä onkin tärkeää, ettemme myy sellaisia tuotteita, joita meillä ei vielä ole varastossa.

Sijoituskulta on ollut arvonlisäverovapaata 1. tammikuuta 2000 lähtien koko EU:n alueella. Sijoitushopeakolikoissa ja -laatoissa on 24 % arvonlisävero Suomessa.

Yhteistyökumppanimme