Luo uusi vahti

”USA on pahemmassa jamassa kuin Kreikka”

Julkaistu Kirke Sööt kategoriassa Ajankohtaista, 11.08.2010
Kullan hinta (XAU-EUR)
1 570,79 EUR/oz
  
- 7,84 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,11 EUR/oz
  
+ 0,08 EUR

Talouskolumnisti Laurence Kotlikoff kirjoittaa auki sen, minkä monet uskovat tietävänsä: USA on vararikossa. Kulutuksen kasvu tai verotuksen kevennykset eivät auta maata maksamaan laskuaan, hän kirjoittaa Bloombergilla.


USA on pahemmassa jamassa kuin Kreikka. USA:ssa nähdään jatkossa köyhyyden kasvu, verotuksen kiristyminen ja korkojen sekä kuluttajahintojen nousu, kolumnisti ennustaa.


Yhdysvaltojen on radikaalisti yksinkertaistettava verotusta, terveydenhuoltoa, eläke- sekä rahoitusjärjestelmäänsä, joista kaikki ovat sekasortoisessa tilassa. Ja tämä on vielä hyvä uutinen, sillä se tarkoittaa sitä, että he voivat uudelleenjärjestellä nämä kaikki sektorit täyttämään tarkoituksensa paljon nykyistä halvemmalla ja myös taloutta elvyttävällä tavalla.


IMF julkaisi viime kuussa vuotuisen USA:n talouspolitiikkaa ruotivan raporttinsa. Yhteenvedossa esiintyy seuraava talouspolitiikkaa ruotiva laimea lause:  IMF kiittää USA:n viranomaisten pyrkimystä tasapainottaa verotuksella taloutta, mutta panee merkille, että tarvitaan suunnitelmia suuremmat sopeuttamistoimenpiteet, että velan suhde kansantalouteen saadaan tasapainoon.


Kuinka suuret?


Jos penkoo raporttia enemmän, huomaa, että IMF käytännössä kertoo, että USA on konkurssissa. USA:n talouden tasapainottamiseksi tarvittaisiin IMF:n mukaan sopeutustoimenpiteet, jotka ovat kokoluokkaa 14 prosenttia kansantuotteesta. Sopeuttamistarve on siis valtava.


Mitä se käytännössä tarkoittaisi?


Sitä, että USA:n pitäisi siis nopeasti ja pysyvästi saada kaksinkertaistettua yksityiset tulot ja yritys- sekä liittovaltioverotus, Kotlikoff summaa.


Onko IMF tullut hulluksi? Ei. Se on tehnyt kotiläksynsä.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20100810733

Kullan hinta (XAU-EUR)
1 570,79 EUR/oz
  
- 7,84 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
16,11 EUR/oz
  
+ 0,08 EUR

Voisit myös haluta lukea