Historia
Kun Britannia kolikot lisättiin The Royal Mintin tuotevalikoimaan vuonna 1987, Philip Nathan loi tulkinnan Britanniasta, joka oli täydellinen uusiin kolikoihin. Britannia kolikon tulkinta oli hyvin merellinen ja moderni kuvaus voimasta ja perinteestä. Tänä päivänä Britannia on The Royal Mintin lippulaivatuote.
Britannia kultakolikot ovat tunnettuja kauneudestaan ja luotettavuudestaan. Niiden paino ja laatu on varmistettu vuosisatoja vanhalla Pyx-testillä (Trial of the Pyx).
Kuninkaallinen rahapaja (The Royal Mint) on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista valtionlaitoksista Isossa-Britanniassa. Sen pitkä, joidenkin arvioiden mukaan yli 1100 vuotta vanha, historia sekä sen panos useiden kuuluisien kultakolikoiden, kuten sovereignin, tuotannossa, on tehnyt siitä yhden maailman tunnetuimmista rahapajoista. Vuodesta 1279 lähtien, jolloin rahapaja aloitti toimintansa Towerin linnassa Lontoossa, se on vastannut Iso Britannian kolikoiden valmistuksesta. Kuninkaallisen rahapajan maine luotettavana ja täydellisten kolikoiden tuottajana vahvistui entisestään, kun sir Isaac Newtonista tuli rahapajan johtaja. Hänen johtajuutensa aikana Englannin punta siirtyi kultakantaan.
Nykyisin kuninkaallinen rahapaja ei vastaa ainoastaan isobritannialaisten kolikoiden lyönnistä, mutta tuottaa virallista valuuttaa yli 60 maahan ympäri maailman. Rahapajan kautta aikojen tunnetuin kolikko on kuitenkin sovereign, jota lyödään Llantrisantin kaupungissa Walesissa. Uuden kultaisen sovereignin tarkkuus ja laatu on sama kuin se oli kaksisataa vuotta sittenkin. Kolikko on 22 karaatin kultaa ja se painaa täsmälleen 7,98805 grammaa. Kultaisen sovereignin suosio ei ole myöskään muuttunut, joka vahvistettiin vuonna 2014, kun sovereignit loppuivat kuninkaalliselta rahapajalta niiden suuren kysynnän vuoksi. Kultainen sovereign on eittämättä yksi kuuluisimmista koskaan tuotetuista kultakolikoista ja niitä on vuoden 1957 jälkeen valmistettu yhteensä lähes 100 miljoonaa kappaletta. Kultaisen sovereignin maine kaikkien kultakolikoiden päällikkönä elää vielä vuosisatoja, sillä fiksut sijoittajat suosivat aina pitää osan omaisuuttaan kultakolikoissa.