Australian Lunar kultakolikot perustuvat kiinalaiseen kalenteriin
Uskotaan, että kiinalainen kalenteri syntyi lähes viisituhatta vuotta sitten. Siitä lähtien astronomit ovat jatkuvasti kehittäneet kalenteria. Viimeisin versio on laskettu maan liikkeen mukaan auringon ympäri, mutta sovitettu kuukalenteriin. Tämä tekee siitä yhdistetyn kuu- ja aurinkokalenterin. Päätös perustaa kalenteri kahteen taivaskalenteriin johtuu siitä, että kuun liike maan ympäri ei ole synkronoitu maan liikkeeseen auringon ympäri. Tämä loi ongelmia maanviljelijöille, jotka tarvitsivat tarkan kalenterin kertomaan parhaat ajankohdat kylvölle ja sadonkorjuulle. Alunperin kalenteri perustui kuunkiertoon, jolloin astronomien oli helpompi tehdä laskelmiaan. Kun aikaa kului, astronomit huomasivat eroavaisuuksia kuukalenterin ja aurinkokalenterin vuodessa. Kuukalenterin vuosi koostui 12 kuukaudesta joissa kukin kuukausi sisälsi 29,5 päivää vuoden pituudeksi tullen 354 päivää. Aurinkokalenteri taas sisälsi 365,24 päivää vuodessa. Kuukalenterin vuosi jäi näin 11 päivää lyhyemmäksi kuin aurinkokalenterin vuosi. Synkronoidakseen nämä kaksi kalenteria, lisättiin kalenteriin karkauskuukausi kahden tai kolmen vuoden välein. Nykyisessä aurinkokalenterissa on neljän vuoden välein karkauspäivä, joka on lisätty helmikuun loppuun, 29. helmikuuta.
Toisin kuin useat muut kalenterit, kiinalainen kuukalenteri ei laske vuosia yksi toisensa jälkeen, vaan se koostuu viisi kertaa toistuvista kahdentoista vuoden kausista, tehden yhdestä jaksosta 60 vuoden mittaisen. Kukin jakson vuosi koostuu kahdesta osasta, taivaallisesta rungosta sekä maallisesta oksasta. Taivaalliset rungot sisältävät kymmenen symbolia, jotka ovat muinaisten kiinalaisten kymmenen päivän nimet, kun taas maalliset oksat ovat kiinalaisen horoskoopin 12 eläinsymbolia. Yksi jakso saadaan siis aikaan, kun taivaalliset rungot liitetään maallisiin oksiin. Rungot ja oksat yhdistetään niin, että molempien määräksi saadaan 60. 60 vuoden mittaisessa kaudessa on siis kuusi taivaallisen rungon kierrosta ja viisi maallisen oksan kierrosta. Tämän kalenterin syklin uskotaan olevan pisin ajanlaskun historiassa. Nykyisin Kiinassa käytetään samaa gregoriaanista kalenteria, aurinkokalenteria, kuin muuallakin maailmassa. Vanha kiinalainen kalenteri on kuitenkin myös käytössä useissa yhteisöissä Kiinassa ja Itä-Aasiassa. Sitä käytetään esimerkiksi määrittämään eri juhlien, kuten häiden ja kiinalaisen uudenvuoden, ajankohtia.
Lunar II sarja
Ensimmäinen Australian Lunar kultakolikkosarja valmistettiin vuosina 1996-2007. Sarjan suosio ylitti odotukset ja kun ensimmäinen sarja oli loppumassa, alkoivat sijoittajat ja keräilijät toivomaan uutta sarjaa.
99,99 % puhtaasta kullasta valmistetut Australian Lunar II sarjan kolikot ovat luotettava ja mukava tapa sijoittaa jalometalleihin. Australian valtio takaa kolikoiden puhtauden ja painon ja kaikki lailliseksi maksuvälineeksi luokitellut kolikot ovat kustannustehokas tapa hankkia jalometalleja.
Lunar II sarjan kolikot ovat edeltäjiään vieläkin houkuttelevampia, sillä niiden läpimitta on aiempaa suurempi. Tämä lisää niiden näyttävyyttä.
Lyöntimäärät
Perth Mint valmistaa ainoastaan 30 000 kappaletta Lunar II sarjan kunkin vuoden yhden unssin painoista kultakolikkoa. Kolikon tuotanto lakkaa, kun 30 000 kappaleen raja on saavutettu tai kun sarjan seuraavan vuoden kolikko julkaistaan.
Muun kokoisten kolikoiden (1 kg, 10 oz, 2 oz, 1/2 oz, 1/4 oz, 1/10 oz ja 1/20 oz) lyöntimääriä ei ole rajoitettu. Kolikoita kuitenkin lyödään vain yhden vuoden ajan.
10 kilogramman painoisia kolikoita valmistetaan enintään 100 kappaletta. Kolikoita valmistetaan vain yhden vuoden ajan.
The Perth Mint on maailmalla tunnettu rahapaja, joka sijaitsee läntisessä Australiassa Perthin kaupungissa. The Perth Mint perustettiin vuonna 1896 Britannian kuninkaallisen rahapajan toimesta Länsi-Australiassa vastalöydetyn kultaesiintymän johdosta. Perth Mintin tehtävänä oli puhdistaa kultamalmia kaivoksista ja lyödä hallitsijan kuvalla varustettuja kultakolikoita. Vuosien 1899 ja 1931 välillä The Perth Mint tuotti huomattavan määrän kultakolikoita, joita ryhdyttiin käyttämään valuuttana Australiassa ja Brittiläisessä imperiumissa. Perth Mintin valvonta luovutettiin briteiltä Länsi-Australialle vuonna 1971. Tänä päivänä The Perth Mint on tunnustettu poikkeuksellisen laadukkaista maailmanluokan sijoituskolikoistaan kuten Lunar-sarja ja hopeakolikot Kookaburra ja Koala. The Perth Mint on ollut Lontoon kultapörssin (LBMA:n edeltäjä) jäsen vuodesta 1934.