Luo uusi vahti

Forbes: On aika hylätä tabut ja tuoda takaisin kultastandardi

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 03.05.2023
Kullan hinta (XAU-EUR)
1876,80 EUR/oz
  
+ 4,01 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
20,83 EUR/oz
  
+ 0,04 EUR

Kultastandardista puhuminen on suuri tabu taloudessa ja poliitikkojen keskuudessa. Meidän olisi pitänyt päästä eroon tästä tabusta jo kauan sitten Forbes-median perustaja Steve Forbes sanoo.

”George Washingtonin ajasta 1970-luvun alkuun kultastandardia käytettiin onnistuneesti Yhdysvalloissa. Vuosia kultastandardi on ollut tabuaihe taloustieteilijöiden ja poliitikkojen, jotka ovat ylenkatsoneet edes aiheesta puhumista, keskuudessa,” sanoi Forbes.

”Tämä on huono asia, koska kultastandardi olisi vuosisadan talouskriisin ja tämänhetkiset ongelmat. Meillä ei olisi kultastandardin inflaatiota. Tämä olisi välttänyt vuoden 2008 finanssikriisin kauhut,” Forbes selitti.

Forbesin mukaan näin oltaisiin vältytty korkojen heikentymiseltä tai pandemian aikaiselta rahanpainamiselta, jotka johtivat nykyiseen sotkuun.

Kulta on luotettava mittayksikkö

”Rahaa käytetään arvon mittarina, kuten vaaka mittaa painoa, kello aikaa tai viivoitin matkoja,” Forbes sanoo. ”Me kaikki tiedämme, että myös markkinoilla tarvitaan pysyviä painon ja yksikön mittareita. Gallona ei muutu joka päivä eikä se montako unssia on yksi pauna, montako tuumaa jalka ja montako minuuttia tunti.” Eli Suomessa käytetyin yksiköin: litran määrä ei muutu päivittäin eikä se montako grammaa on kilo, montako senttiä metri tai montako minuuttia on tunti.

Talous toimii parhaiten, kun valuutta on luotettava yksikkömittari. Monista syistä kulta on pitänyt todellisen arvonsa tuhansia vuosia paremmin kuin mikään muu asia. Edes hopea, platina, palladium, kupari, kryptovaluutat tai kookokset eivät ole voittaneet sitä.

”Kun kullan hinta muuttuu, sen arvo ei silti muutu vaan valuutan arvo, jota käytetään kullan mittaamiseen. Pysyvä arvoinen raha tekee sen ostamisesta, myymisestä ja sijoittamisesta helpompaa – aivan kuten tietyn tuotteen painon tietäminen tekee shoppailusta. Jäätelöpaketti on samankokoinen tänään, mutta myös huomenna,” sanoi Forbes.

Aloitetaan asiasta väittely

Jos palaamme kultastandardiin ja valitsemme pysyvän hinnan yhdelle unssille (kuten 1 900 dollaria), tarkoittaisi se, että kullan hinnan noustessa 1 900 dollarin yläpuolelle, rahan määrää tulee vähentää. Forbes sanoi, että jos hinta laskee asetetun dollarimäärän alle, tulee rahan määrää nostaa.

”Yleisestä myytistä huolimatta kultastandardi ei rajoita talouden rahavaroja. Se tarkoittaa, että luodulla rahalla on pysyvä arvo,” hän selitti. ”1970-luvun alussa ei ollut suunnitelmaa kultastandardista luopumisesta, mutta Yhdysvallat tuhosi järjestelmän ja se ei ole koskaan palannut entiselleen.”

Forbesin mukaan talouskasvun keskiarvo on jäänyt historiallisen keskiarvon alle. Toisesta maailmansodasta palautumisen jälkeen Yhdysvaltojen vuosittainen kasvun keskiarvo oli 4,2 prosenttia kultastandardin ollessa käytössä. Sen käytöstä poistumisen jälkeen ja pandemian alkuun asti kasvun keskiarvo oli 2,7 prosenttia.

”Jos olisimme pitäneet tämän kultastandardista johtuvan keskiarvon, tavallisen kotitalouden tulot voisivat olla 110 000 dollaria 70 000 dollarin sijaan,” hän kertoi esimerkkinä. ”Päästään eroon kultatabusta ja aloitetaan asiasta väittely!”

Kullan hinta (XAU-EUR)
1876,80 EUR/oz
  
+ 4,01 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
20,83 EUR/oz
  
+ 0,04 EUR

Voisit myös haluta lukea