Luo uusi vahti

Mikä on maailman sijoitetuin kultakolikko?

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 19.01.2021
Kullan hinta (XAU-EUR)
2207,80 EUR/oz
  
- 47,03 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
26,67 EUR/oz
  
- 1,14 EUR

Oletko koskaan miettinyt, mikä on maailman suosituin ja sijoitetuin kultakolikko? Vastaus siihen on Etelä-Afrikan Krugerrand.

Krugerrand on eteläafrikkalainen kultakolikko, jota Rand Refinery ja South African Mint ryhtyivät lyömään vuonna 1967. Se esiteltiin mahdollisuutena kullan yksityisomistukselle. Se on maailman myydyin ja aktiivisesti kaupankäynnin kohteena ollut jalometallikolikko, jota on myyty viimeisten 50 vuoden aikana yli 60 miljoonaa unssia.

Miltä kolikko näyttää ja mikä sen merkitys on?

Krugerrand-kolikko on nimetty nimetty Transvaalin tasavallan entisen presidentin Johannes Paul Krugerin (Kruger) sekä Etelä-Afrikan valuutan (Randi) mukaan.

Krugerrand-kultakolikon etupuolella on Transvaalin tasavallan entisen presidentin Paul Krugerin kuva. Kruger nousi kansainväliseen maineeseen buurien vastarintana Britannian joukkoja vastaan 1800-luvun lopulla.

Krugerrand-kultakolikon kääntöpuolella on kuva Springbokin antiloopista, joka on Etelä-Afrikan kansalliseläin.

Mikä on Krugerrandin nimellisarvo?

Krugerrandilla ei ole nimellisarvoa, mutta niitä pidetään kuitenkin laillisena maksuvälineenä Etelä-Afrikassa vuoden 1989 Etelä-Afrikan Reserve Bank Act (SARBA) -lain nojalla.(1) Krugerrand on ainoa laillisena maksuvälineenä toimiva kultakolikko jonka nimellisarvo määräytyy unssina puhdasta kultaa, joten Etelä-Afrikan keskuspankki ostaa kaikki tarjotut Krugerrandit kullan kyseisen päivän hallitsevalla hinnalla. (2)

Miksi minun tulisi harkita sijoittamista Krugerrandiin?

Krugerrand on maailmanlaajuisesti tunnettu sijoitettava kultakolikko, jonka likviditeetti on vertaansa vailla! Krugerrand seuraa kullan hintaa: Krugerrand-kolikoiden arvo määräytyy ensisijaisesti niiden kultapitoisuuden mukaan, joka liittyy vallitsevaan kullan hintaan. Lisäksi Krugerrand-kultakolikot ovat kestäviä. Ne on lyöty 91,67-prosenttisesti puhtaasta kruunukultaseoksesta (22 karaattia). Loput seoksesta on kuparia, joka vahvistaa kolikoiden pintaa ja parantaa kolikon kestävyyttä ja käsiteltävyyttä. Kullan vähäinen korrelaatio muiden rahoitusvarojen kanssa toimii suojana markkinariskeiltä.


(1) Source: www.lbma.org.uk/assets/Alchemist/Alchemist_90/Alch90Collocott.pdf

(2) Source: http://www.randrefinery.com/products/

Kullan hinta (XAU-EUR)
2207,80 EUR/oz
  
- 47,03 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
26,67 EUR/oz
  
- 1,14 EUR

Voisit myös haluta lukea