Luo uusi vahti

Miksi kulta on kallista tällä hetkellä?

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 23.08.2022
Kullan hinta (XAU-EUR)
2210,27 EUR/oz
  
- 12,25 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
28,25 EUR/oz
  
- 0,70 EUR

Kuten koko maailma, osakemarkkinat ovat jatkuvan muutoksen kourissa. Tämä tuottaa haasteita uusille sijoittajille ja asettaa kokeneiden sijoittajien strategiat testaukseen.

Markkinat heittelehtivät ja hintojen muutoksia ei voi ennustaa. Kysymys siis kuuluu, kuinka kullan hinta on nousussa, kun useimmat muut sijoituskohteet ovat kokeneet negatiivisia vaikutuksia.

Kullan hinta on liikkunut paljon muutamien viime vuosien aikana. Kulta oli korkeimmillaan vuoden 2020 elokuussa, kun sen hinta oli 2075 USD/unssi. Syynä oli globaali huoli Covid-19-viruksesta. Hinnannousu korreloi globaalin talouden epävakauden kanssa.

Nyt vuonna 2022 kullan hinta on taas korkeimmillaan ja syynä on Ukraina-Venäjä-sota Euroopassa.

Globaalit kriisit

Vielä muutama vuosi sitten suurin osa ihmisistä uskoi meidän elävän kohtuullisen tasaisessa ja konfliktittomassa maailmassa. Kaikki on kuitenkin muuttunut.

Muutosten vaikuttaessa globaaliin talouteen ja uusien muutosten odottaessa vielä tulevaisuudessa etsivät monet vaihtoehtoja jo olemassa oleviin tai aikaisempiin hyvin toimiviin ratkaisuihin. Uudet ratkaisut toimisivat eräänlaisena turvaverkkona kriiseissä.

Kulta on aina ollut ja tulee aina olemaan yksi näistä ratkaisuista. Inflaatio on taloudellisten kriisien pohjalla. Se pakottaa sijoittajat sijoittamaan kultaan ja näin turvaamaan portfolionsa sekä varansa inflaation riskejä vastaan. Kullan kysyntä turvallisena omaisuutena on kasvanut tasaisesti yhteydessä muutoksiin globaalissa taloudessa, sodissa ja politiikassa.

Valitettavasti tämänhetkinen tilanne ei ole poikkeus: kullan hinta alkoi nousta koronaepidemian alussa ja muutamien viimekuukausien tapahtumat ovat taas nostaneet sitä. Samalla monien muiden sijoituskohteiden arvot ovat laskeneet.  Hiljattain tapahtuneet hinnan putoamiset ovat tasoittuneet nopeasti ja yleinen trendi on nouseva.

Kulta nousee kaiken muun laskiessa

Yksi suurimmista syistä, joiden takia kulta on turvallinen vaihtoehto sijoittajille kriisiaikana, on sen uniikki luonne: osakkeiden ja asuntojen arvon laskiessa kullasta tulee entistä arvokkaampaa.

Koska kullalla ei ole paljoa tekemistä muiden sijoituskohteiden kanssa, sen arvoon ei selkeästi vaikuta neljännesvuosittaiset talousraportit teknologiayrityksiltä tai muilta yrityksiltä. Kulta linkittyy vain löyhästi muihin omaisuustyyppeihin ja globaalin talouden sykleihin. Näin se auttaa fiksuja sijoittajia luomaan monipuolisen portfolion ja samalla suojaamaan itseään huomattavilta häviöiltä sekä putoamisilta ilman turvaverkkoa.

Kullan hinta (XAU-EUR)
2210,27 EUR/oz
  
- 12,25 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
28,25 EUR/oz
  
- 0,70 EUR

Voisit myös haluta lukea