Luo uusi vahti

Mitä maailmantaloudessa on tapahtunut Covid-19 -pandemian puhkeamisen jälkeen?

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 20.04.2021
Kullan hinta (XAU-EUR)
2163,57 EUR/oz
  
+ 7,46 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,26 EUR/oz
  
+ 1,07 EUR

Koronavirus, joka havaittiin ensin Kiinassa, on tartuttanut ihmisiä yli 185 maassa. Sen levinneisyys on saattanut yrityksiä pulaan ympäri maailmaa.

Kuinka koronavirus on vaikuttanut talouteen ja maailmaan alkuvuoden 2020 jälkeen?

 • Globaalit osakemarkkinat ottavat osumaa. FTSE, Dow Jones Industrial Average, Nikkei sekä SP500 ovat kaikki kokeneet valtavia pudotuksia sitten vuoden 2019 joulukuun.

Sijoittajat kaikkialla maailmassa pelkäävät, että hallitusten vastatoimet eivät ole riittäviä ja laajalle levinneen Covid-19 -viruksen tuhoavan talouskasvun. (1)

 • Useiden maiden keskuspankit laskivat korkoja. Teoriassa tämän pitäisi tehdä lainaamisesta halvempaa ja kannustaa talouden tehostamiseen.
 • Yhä useammat etsivät töitä. Iso-Britanniassa lähes miljoona ihmistä haki avustuksia kahdessa viikossa. Yhdysvalloissa työttömäksi ilmoittautuneiden henkilöiden määrä oli ennätyksellisen korkea.

 • Helmikuussa työttömien määrä Ruotsissa oli 8,2%, joka on korkein lukema sitten vuoden 2015. Ruotsissa työttömyysilmoituksien määrä putosi 7,7%:sta 7,1%:in maaliskuussa 2020 verrattuna edellisvuoden maaliskuuhun. (2)

 • Öljyn hinnat romahtivat. Koko maailma laittoi luukkunsa kiinni ja öljyn hinnat kohtasivat ennennäkemättömän pudotuksen ollessaan matalimmillaan 0$/barreli. Yhdysvalloissa WTI -öljybarrelin (West Texas Intermediate) hinta kääntyi miinukselle ensimmäistä kertaa ikinä. (1)

 • Taantuman riski. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan maailmantalous kutistuu tänä vuonna 3%:lla. Vuonna 2008 kutistumista tapahtui ainoastaan 0,1%, mikä vei maailmantalouden lähelle romahdusta. Tämä laittanee asiat perspektiiviin. (1)
 • Teknologian käyttö on lisääntynyt. Hallitukset ympäri maailmaa ovat kannustaneet kansalaisiaan työskentelemään kotoa käsin mahdollisuuksien mukaan. (1) Teknologia-alan yhtiöiden kuten Zoomin, Netflixin ja Amazonin osakkeiden hinnat ovat kokeneet suurta nousua – erityisesti Zoomin.

 

 • Matkustusrajoitukse Yli sadassa maassa on voimassa matkustusta koskevia rajoituksia koronaviruksesta johtuen. Alla olevasta kuvasta voidaan nähdä, kuinka radikaalisti päivittäisten lentojen märät ovat laskeneet. (1)

 • Autojen myynti Kiinassa laski voimakkaasti. Laskua tapahtui yli -48% maaliskuussa 2020.
 • Näemme päivittäin tulvan koronavirukseen liittyviä, ikäviä uutisia. Pandemialla on ollut kuitenkin muitakin vaikutuksia. Koronaviruksen lisävaikutukset
 • Ilmasto. Tutkimukset osoittavat, että Kiinan tehtaiden oltua suljettuina kahden viime kuukauden ajan, ilma on taas lähes kirkasta. Esimerkiksi vaatetuotannon ollessa pysähdyksissä, ilmaan pääsee vähemmän CO2 -päästöjä ja ihmiset voivat jälleen hengittää. Lisäksi typpidioksidin määrä on vain 30% tavallisesta. (3)
 • Kulutamme vähemmän. Ihmiset kuluttavat vähemmän muovia, paperia jne. Kaikki nämä aspektit vaikuttavat ympäristöön positiivisesti. (3)
 • Aika ajatella uusiksi taloudellisia velvoitteita. Nyt käsillä on reilusti aikaa henkäistä syvään ja ajatella. Kaikkien tulisi ajatella uusiksi talousvelvoitteensa tämän kriisin aikana. Tällaisina aikoina on tärkeää omata säästöjä ja miettiä tavoitteita sekä päämääriä pitkällä tähtäimellä ja suunnitella kestävällä tavalla.
 • Kullan hinnat ovat nousseet. Bank of America on nostanut 18 kuukauden kultatavoitettaan 3000 dollariin unssilta, joka on yli 50%.
Kullan hinta (XAU-EUR)
2163,57 EUR/oz
  
+ 7,46 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,26 EUR/oz
  
+ 1,07 EUR

Voisit myös haluta lukea