Luo uusi vahti

Sijoittamisen 8 kultaista sääntöä

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Ajankohtaista, 08.06.2022
Kullan hinta (XAU-EUR)
2516,31 EUR/oz
  
- 1,92 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,48 EUR/oz
  
+ 0,44 EUR

Sijoittamista voi lähestyä monelta näkökannalta. Voit esimerkiksi päättää missä sijoitat ja kuinka paljon sijoitat. Jokaisen sijoittajan tulisi löytää itselle toimiva systeemi ja seurata sitä.

Sijoittamisen lähestymistavat eroavat toisistaan lähinnä siinä mihin sijoitetaan, riskeistä ja kestokyvystä.

Tämä artikkeli ottaa esiin sijoittamisen kahdeksan kultaista sääntöä, jotka jokaisen sijoittajan tulisi tietää.

Aloittaminen

Tärkein vaihe sijoittamisessa on tietenkin aloittaminen. Aloittaminen vaikuttaa melkeinpä liiankin itsestään selvältä säännöltä, mutta se on silti maininnan arvoinen. Opi ja lue erilaisista sijoitusvaihtoehdoista tärkeänä ensimmäisenä askelena. Toinen osa ”ensimmäistä” askelta sijoittamisen maailmaan on rahan sijoittaminen. Monet ihmiset pysyvät ”opiskeluvaiheessa” liian pitkään. On tärkeää sijoittaa oikeaa rahaa, koska se auttaa oppimaan nopeammin.

Aseta tavoitteet

Taloudellisten tavoitteiden ja sen kuinka pitkään haluat sijoittaa tietäminen auttaa pysymään suunnitelmassa. Ensin sinun tulisi kysyä itseltäsi, mikä on sijoittamisesi päämäärä. Onko kyse eläkerahastosta, passiivisesta tulosta, säästämisestä lapsille, ym. Kun tiedät tavoitteen, voit valita sijoituskohteet.

Sijoitustavan valinta

Sijoittaja voi valita useista eri tavoista sijoittaa rahansa sekä näiden tapojen erilaisista variaatioista. Tässä artikkelissa pidämme aiheen yksinkertaisena ja esittelemme vuoden 2022 perinteisimmät sijoitustavat:

  • Osakkeet – Paljon vaihtoehtoja ja vaihtelua, joista valita. Sijoittaja voi valita riskialttiit osakkeet, turvalliset osakkeet, jaetut osakkeet, ym. Valinta riippuu sijoitustavoitteesta.
  • Joukkovelkakirjat – Turvallisimpia sijoitustapoja, mutta voitot ovat yleensä hillittyjä.
  • Asuntosijoittaminen – Tarvitaan paljon omaisuutta aloitettaessa, mutta kohtuullisen turvallinen investointi, jolla on potentiaalia kasvaa ajan myötä ja luoda passiivista tuloa.
  • Fyysiset jalometallit – Hyvä tapa laajentaa sijoitusportfoliota ja vähentää inflaation riskiä sijoittamalla kultaan, hopeaan ja platinaan.
  • Kryptovaluutat & teknologia – Suurin riski ja kaikista epävarmimmat sijoituskohteet tällä listalla. Kryptojen hinta voi nousta uskomattoman paljon, mutta samalla rahan menettämisen riski on huomattava.

Älä koskaan lainaa rahaa ostaaksesi

Lainattu raha ei koskaan ole ilmaista. Yleensä maksu tapahtuu korkona. Korko syö voittoasi ja riippumatta siitä, mitä tapahtuu, joudut jossakin vaiheessa maksamaan alkuperäisen rahasumman sekä koron takaisin. Maksimoi onnistumisesi markkinoilla, kun et koskaan lainaa rahaa ostaaksesi sijoituskohteita. Sen sijaan säästä ensin ja investoi sitten omat rahasi.

Monipuolisuus

Monipuolistaminen on tärkeä sääntö perinteisille sijoittajille. Erilaisten osakkeiden omistaminen monilta eri aloilta auttaa luomaan monipuolisen sijoitusportfolion. Lisäksi sijoittaminen toisilla sijoitustavoilla auttaa monipuolistamaan entisestään. Tämä suojaa omaisuuttasi odottamattomilta muutoksilta markkinoilla.

Sijoita pitkällä aikavälillä

Sijoittamista ei tulisi nähdä tapana rikastua nopeasti vaan sen sijaan tasaisena omaisuuden lisäämisenä pitkällä aikavälillä. Lyhyen aikavälin sijoitukset voivat usein johtaa häviöihin ja siksi ne eivät sovi sijoittajille.

Usko ostoksiisi

Sijoita yrityksiin, joita rakastat ja joiden tuotteita käytät. Tämä tekee sijoittamisesta hauskempaa. Esimerkiksi Niken, Starbucksin ja Applen osakkeiden omistaminen tekee yritysten tuotteiden ostamisesta hauskaa sekä loogista. Tuet suoraan omia osakkeitasi. Eli kun ostat seuraavaa Starbucksin latteasi, voit potentiaalisesti auttaa osakkeidesi arvoa nousemaan. Kuulostaa mukavalta, vai mitä?

Dollar-Cost Averaging -tekniikka

Dollar-Cost Averaging on suosittu ja laajalle levinnyt sijoitustekniikka, jossa sijoittaja jakaa hankintojaan ajan kuluessa.

Perinteisin tapa suorittaa tätä tekniikkaa on sijoittaa joka kuukausi samalla sijoitustavalla edes hiukan riippumatta käytetystä rahasummasta.

Esimerkiksi sijoittaja Matti pystyy sijoittamaan 1 000 USD joka kuukausi. Apple on hänen lempiyrityksensä, joten hän sijoittaa 50% koko budjetistaan Appleen – 500 USD kuukaudessa.

Seuraava taulukko on yksinkertainen esimerkki siitä, kuinka dollar cost averaging toimii:

*Tämä on opetuskäyttöön tarkoitettu esimerkki eikä kuvasta aitoa markkinoiden liikettä tai hintoja.

Kalusto Ostohinta Montako osaketta? Keskimääräinen ostohinta Tulos/tappio
APPLE (tammikuu) 177 USD 2,8 177 USD 0 USD
APPLE (helmikuu) 173 USD 2,9 (yhteensä 5,7) 175 USD -11,3 USD
APPLE (maaliskuu) 162 USD 3,1 (yhteensä 8,8) 170,4 USD -74,2 USD
APPLE (huhtikuu) 140 USD 3,6 (yhteensä 12,4) 161,6 USD -267,8 USD
APPLE (toukokuu) 125 USD 4 (yhteensä 16,4) 152,7 USD -453,4 USD
APPLE (kesäkuu) 177 USD 2,8 (yhteensä 19,2) 156,3 USD +398 USD

 

Tässä esimerkissä Matti alkoi sijoittaa Appleen sen hinnan ollessa kohtuullisen kallis. Seuraavien kuukausien aikana hinta laski, mutta Matti ei menettänyt malttiaan vaan jatkoi sijoittamista, koska lyhyen aikavälin hinnanmuutoksilla ei ole väliä hänelle. Hän sijoittaa pitkän aikavälin tavoitteilla.

Eli ensimmäiset viisi kuukautta Matin portfolio näytti miinusta, mutta hän jatkoi silti sijoittamista ja sai osakkeita alemmalla hinnalla. Kesäkuussa Applen osakkeiden saavuttaessa 177 USD (mistä Matti aloitti) hän teki voittoa 398 USD eli melkein 13,3% voittoa kuudessa kuukaudessa.

Kullan hinta (XAU-EUR)
2516,31 EUR/oz
  
- 1,92 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,48 EUR/oz
  
+ 0,44 EUR

Voisit myös haluta lukea