Luo uusi vahti

Virtuaalinen kulta vs fyysinen kulta

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 17.01.2022
Kullan hinta (XAU-EUR)
2143,09 EUR/oz
  
- 9,90 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
26,96 EUR/oz
  
- 0,68 EUR

Oletko kuullut ihmisten puhuvan fyysisestä, paperisesta ja virtuaalisesta kullasta ja miettinyt, mitä ne ovat tai mikä niistä sopii sinulle paremmin? Vaikka fyysisen kullan merkitys vaikuttaa suoraviivaiselta, voi usein olla hämmentävää, miten kulta voi olla virtuaalista.

Ymmärretäänpä termit

  • Fyysinen kulta – Kolikot, harkot, korut. Voit ostaa kultaa verkosta tai fyysisestä liikkeestä ja saada fyysisen sijoitus- tai korutuotteen.
  • Paperikulta ja virtuaalikulta – Virtuaalikulta määritellään niin sanotuksi paperikullaksi tai pörssinoteerattaviksi kultarahasto-osuuksiksi (ETF), kultakaivososuuksiksi tai muiksi välineiksi, jotka eivät ole konkreettisia. Tämä tarkoittaa, että kullalla voidaan käydä kauppaa internetissä kuten muillakin omaisuusluokilla poistumatta kotoa.Termiä käytetään usein kaupankäyntiyhteisössä, jossa ostetaan ja myydään usein. Kauppiaat ostavat tai myyvät kullan rahoitusvälineitä, kuten ETF:iä ja CFD:itä. Kaupat tapahtuvat vain virtuaalisesti, ja kullan omistusta ei vaihdeta fyysisesti, etkä sinä välttämättä omistaa kultaa millään tavalla.
  • Joukkovelkakirjat ja osakkeet – Kaupankäynnin ja kullan fyysisen omistamisen lisäksi on myös vaihtoehtoja sijoittaa valtion kullan joukkovelkakirjoihin, sijoitusrahastoihin, kullan pörssilistattuihin rahastoihin, kultakaivososakkeisiin jne.
  • Digitaalinen kulta – Digitaalinen kulta voi olla myös fyysistä kultaa, jolloin kultaharkkoyritykset myyvät fyysisen kullan asiakkaalle, mutta varastoivat sen itse. Asiakas maksaa kuukausi- tai vuosimaksun kultaharkkokauppiaalle asiakkaan fyysisten kultatuotteiden säilyttämisestä ja varastoimisesta.

Miksi omistaa kultaa fyysisesti?

Omistamalla fyysistä kultaa olet riippumaton kolmansista osapuolista ja instituutioista. Sinun ei myöskään tarvitse huolehtia mahdollisesta kaupasta, sillä kullalla käydään kauppaa vapaasti ja yleisesti avoimilla markkinoilla. Lisäksi jalometalleja voi myydä takaisin kaikissa Tavexin toimipisteissä.

Kun ostat fyysistä kultaa, on otettava huomioon useita näkökohtia. Kullan laillisuus, puhtaus ja ehkä jopa säilytys saattavat aiheuttaa huolta.

Mitä on digitaalinen kulta ja miten se toimii?

Pandemian valossa toinen tapa sijoittaa kultaan on saanut paljon kannatusta: Digitaalinen kulta.

Digitaalinen kulta saattaa vaikuttaa kätevältä tavalta sijoittaa kultaan, varsinkin kun monet liiketoimet ovat siirtyneet Internetiin. Digitaalista kultaa voi ostaa verkosta, ja myyjä säilyttää sitä asiakkaan puolesta vakuutetuissa holveissa. Kullan ostaminen virtuaalisesti voi olla miellyttävämpää, eikä turvallista säilytystä tarvita, koska myyjä tarjoaa sen jo valmiiksi.

Digitaalisen kullan ostaminen toimii aivan samalla tavalla kuin osakkeiden tai muiden omaisuuserien ostaminen digitaalisesti. On luotava tili kultaharkkojen myyjälle ja sijoitettava rahaa kultaan heidän kauttaan. On kuitenkin huomattava, että digitaaliseen kultaan liittyy kultaa varastoivan yksikön vastapuoliriski(t). (konkurssi, taloudelliset levottomuudet jne.).

Kullan omistamiseen paperilla tai digitaalisesti liittyy aina kolmannen tai jopa neljännen osapuolen riski. Fyysisen kullan voit kuitenkin tuntea ja koskettaa sitä itse, ja se on aina mukanasi tarvittaessa. Periaatteessa turvallisin tapa omistaa kultaa on omistaa se fyysisesti itse.

Kun ostat jalometalleja Tavexilta, voit olla varma, että saat eettisesti hankittuja, laillisia ja korkealaatuisia tuotteita – yhteistyökumppanimme kuuluvat maailman suurimpiin kullanvalmistajiin – Perth Mint, Valcambi Suisse, PAMP, Itävallan rahapaja (Münze Österreich) jne.

 

Kullan hinta (XAU-EUR)
2143,09 EUR/oz
  
- 9,90 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
26,96 EUR/oz
  
- 0,68 EUR

Voisit myös haluta lukea