Luo uusi vahti

10 jännittävää faktaa kullasta, joita et varmaankaan tiennyt

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 26.11.2021
Kullan hinta (XAU-EUR)
2516,09 EUR/oz
  
+ 0,42 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,48 EUR/oz
  
+ 0,44 EUR

Kirkas aamunkoitto

Kullan kemiallisen alkuaineen symboli on Au, joka on lyhenne latinankielisestä sanasta aurum, joka tarkoittaa ”kirkasta aamunkoittoa” tai ”auringonnousun hehkua”.

Kulta on tuhoutumatonta

Kullan ainutlaatuiset ominaisuudet selittävät, miksi sitä käytetään usein koru-, elektroniikka- ja lääketeollisuudessa: sitä on käytännössä mahdotonta tuhota.

Kullan sulamislämpötila on 1064 °F, se ei voi hapettua, homehtua tai syöpyä, ja sitä voidaan kierrättää loputtomiin. Tämä tarkoittaa, että kultasormus, jota käytät joka päivä, on saattanut joskus kuulua jollekin toiselle, joka eli eri vuosisadalla ja eri muodossa.

Sijoituskulta on arvonlisäverotonta

Kulta on suosituin jalometalli sijoituskohteena. Siihen on monia syitä, mutta tärkeintä on tietää, että se on ennen kaikkea erittäin turvallinen ja idioottivarma tapa säilyttää rahasi arvo.

Sijoituskulta on muuten Euroopan unionissa arvonlisäverotonta, mikä antaa sille vielä yhden selkeän ja konkreettisen edun muihin omaisuusluokkiin verrattuna.

Olympiamitalit eivät ole kultaa

Jos luulit, että XXXII olympialaisissa urheilijoiden kaulaan ripustettaisiin puhtaasta kullasta valmistettuja voittomitaleita, olit väärässä: kultamitali sisältää vain noin 6 grammaa kultaa – leijonanosa, eli noin 92 prosenttia on hopeaa.

Edellisen kerran olympiavoittaja voitti puhtaan kultamitalin yli 100 vuotta sitten Tukholman olympialaisissa 1912.

Meressä on myös kultaa

Kultaa louhitaan pääasiassa kultakaivoksissa ympäri maailmaa. Mutta tiesitkö, että myös planeettamme valtameret sisältävät noin 20 miljoonaa tonnia kultaa?

Erään tutkimuksen mukaan Atlantissa on yksi gramma kultaa jokaista 100 miljoonaa tonnia kohden. Kultaa on silti viisaampaa louhia maasta kuin pumpata sitä vedestä.

Kehomme sisältää kultaa

Kyllä, kultaa löytyy maankuoren, avaruuden ja valtamerien lisäksi myös kehostamme. Noin 70 kiloa painava ihminen sisältää noin 0,2 milligrammaa kultaa, pääasiassa esimerkiksi hiuksissa ja verenkierrossa. Ei siis ole väärin kutsua rakkainta kultakimpaleeksi – siinä on totuutta!

”Kultainen keskiarvo”.

Oletko koskaan miettinyt, mistä sanonta ”kultainen keskiarvo” johtuu? Tämä sanonta on nimittäin peräisin antiikin kreikkalaisen filosofin Aristoteleen suusta, joka käytti vertailua kultaan puhuessaan tasapainosta. Ei siis ihme, että kultaan sijoittamista pidetään turvallisena ja varmana omaisuusluokkana.

7 % vuotuisesta kullan tuotannosta menee elektroniikkateollisuudelle.

Noin 7 prosenttia louhitusta kullasta käytetään elektroniikkalaitteiden valmistukseen, koska kulta johtaa hyvin sekä lämpöä että sähköä. Nykyään elektroniikkalaitteissa on niin paljon kultaa, että yhdestä tonnista elektroniikkalaitteita voidaan louhia enemmän kultaa kuin maankuoresta louhitusta malmista. Tätä tekniikkaa käytetään jo vähitellen elektroniikkalaitteissa käytetyn kullan kierrättämiseen.

Kiina louhii eniten kultaa

Vaikka Etelä-Afrikka on perinteisesti ollut maailman suurin kullan tuottaja, Kiina on viime vuosina noussut kärkeen. Koska tämän jalometallin kysyntä maassa vain kasvaa, myös Kiinan kultamarkkinat kasvavat. Kiinalaiset uskovat, että kulta tuo onnea ja osoittaa, että henkilö on tehnyt harkittuja taloudellisia päätöksiä.

Kullan pelko tai aurofobia

Ihmiset pelkäävät usein pimeyttä, korkeita paikkoja, hyönteisiä ja matelijoita, mutta et varmaankaan tiennyt, että jotkut pelkäävät myös kultaa.

Aurofobian tärkein oire on paniikkikohtaus, mutta usein esiintyy myös liian nopeaa tai hidasta hengitystä, pahoinvointia ja epäsäännöllistä sydämenlyöntiä. Kuten monien muidenkin fobioiden kohdalla, psykologinen neuvonta aurofobiaa vastaan ja fobian aiheuttaneen muiston käsittely voi auttaa. Kulta ei siis välttämättä loista kaikkien silmissä ollenkaan.

 

 

Kullan hinta (XAU-EUR)
2516,09 EUR/oz
  
+ 0,42 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,48 EUR/oz
  
+ 0,44 EUR

Voisit myös haluta lukea