Ranskan 10 ja 20 frangin kolikot - Euroopan kultakanta
Ironista kyllä, kultafrangit menestyivät Euroopan kolikoston yhdistämisessä, ja näin myös kaupan ja vaurauden lisäämisessä paremmin, mitä Napoleon onnistui saavuttamaan voimallaan. Kun Napoleonin valloittamat alueet pian menetettiin, kultafrangeille kävi juuri päinvastoin. Ne hallitsivat ja vakiinnuttivat asemansa Euroopan ensimmäisen suuren rahaliiton, Latinalaisen rahaliiton, perustana. Rahaliitto perustettiin alunperin vuonna 1865 Ranskan, Belgian, Italian ja Sveitsin välille ja se oli yritys yhdistää maiden valuutat yhdeksi yhtenäiseksi valuutaksi. Ranskan kultafrangin verraton yhdenmukaisuus ja Ranskan talouden suuruuden viehättävyys toimivat kannustimena ja perustana uudelle "euro"valuutalle.
Liiton perustajajäsenet ottivat myös frangin käyttöön ja ne sopivat voivansa vapaasti vaihtaa toistensa kulta- ja hopeakolikoita, riippumatta mitä kuvaa kolikot kantoivat. Näiden kahden metallin suhdeluvuiksi sovittiin, että 4,5 grammaa hopeaa vastasi 0,290322 grammaa kultaa, suhteen ollessa 15,1:1. Standardisointi helpotti ja yksinkertaisti jäsenmaiden kauppaa ja se oli niin houkutteleva konsepti, että myös muita Euroopan maita liittyi liiton jäseniksi. Vaikka liitossa oli useita puutteita, yhden ollessa se että yksittäiset hallitukset laskivat liikkeelle ylimääräistä paperirahaa yli paperirahalle ja kultakolikoille sovitun suhdeluvun, ne olivat kaikki seurausta ennemminkin huonosta inhimillisestä harkinnasta kuin yhtenäisistä kultakolikoista. Tästä huolimatta liitto laajeni aina ensimmäisen maailmansodan syttymiseen asti, ja loppui muodollisesti vuosikymmen myöhemmin vuonna 1927.
Ranskan 10 ja 20 frangin kultakolikon suosio jatkuu edelleen
Napoleon kultakolikot olivat laajalle levinneitä 1800- ja 1900-luvuilla niin Euroopassa kuin ympäri maailman. Ranska hallitsi suurta osaa Euroopasta 1800-luvun alussa ja sittemmin nousi siirtomaamahdiksi 1900-luvun alussa. Kaupankäynnin ja sijoituksien helpotukseksi, Ranskan kultafrangeista tuli suosittu vaihtoehto niiden yhdenmukaisuuden ja luotettavuuden vuoksi. 20 frangin kultakolikoita laskettiin liikkeelle säännöllisesti 1850-luvulta vuoteen 1914 asti. Niiden lyönti lopetettiin ensimmäisen maailmansodan alkaessa ja vaikka niitä ei enää tehdäkään, niiden suosio elää yhä. Ne ovatkin nykyisin eniten vaihdettuja historiallisia kultakolikoita useissa Euroopan maissa, Ranska mukaanlukien.
Kun Ranskan keisarikunta laajeni, tarve kulta- ja hopekolikoille kasvoi. Tyydyttääkseen valtavan kysynnän, kultafrangeja lyötiin useissa rahapajoissa. Vuosien aikana Napoleon kultakolikoita lyötiin yli kahdessakymmenessä rahapajassa Ranskassa, mutta lisäksi myös Ranskan hallitsemissa maissa. Jokainen rahapaja, joka löi kultafrangeja, oli velvoitettu lyömään jokaiseen kolikkoon yksilöllinen merkki, jotta kolikoiden alkuperä pystyttiin jäljittämään. Merkki oli joko kirjain, symboli tai monogrammi. Esimerkiksi kirjain "A" vastasi Pariisin rahapajaa, kun taas kirjain "R" tai kruunun kuva oli Rooman rahapajan merkki. Vaikka kultafrangien tuotanto oli levinnyt laajalle ympäri Ranskan ja Euroopan, suuri osa kolikoista lyötiin Monnaie de Paris -rahapajassa. Vuonna 864 Ranskan kuningas Kaarle Kaljupään perustama Monnaie de Paris on suurin ja vanhin rahapaja Ranskassa ja myös Ranskan vanhin instituutio. Vaikka rahapaja oli valtionlaitos ja vastuussa Ranskan kierrossa olevista kolikoista, se jakoi vastuun lähes vuosituhannen ajan muiden ranskalaisten rahapajojen kanssa. Tämän seurauksena Napoleon kultakolikoissa on useita eri rahapajojen merkkejä.
Vuonna 1878 Pariisin rahapajalle myönnettiin yksinomainen etuoikeus olla ainoa ranskalainen rahapaja, joka saa lyödä kiertoon kolikoita. Tänä päivänä se on maan johtava rahapaja ja ainoa Ranskan virallisten eurokolikoiden valmistaja.