Historia
Etelä-Afrikan Krugerrand kultakolikko laskettiin liikkeelle vuonna 1967 ja se on siitä lähtien ollut jatkuvassa tuotannossa. Kolikon valmistaa Etelä-Afrikan rahapaja. Krugerrandilla ei ole nimellisarvoa. Syynä tähän epätavalliseen ratkaisuun oli halu ilmoittaa kolikon puhtaan kullan määrä kolikossa. Tämä linkitti kolikon suoraan kullan maailmanmarkkinahintaan.
Krugerrand kultakolikoissa on presidentti Krugerin kuva
Kolikon etupuolella on Stephanus Johannes Paulus Krugerin, Transvaalin tasavallan entisen presidentin, kuva. Kruger nousi kansainväliseen maineeseen Buurien johtajana vastustaessaan Brittien joukkoja 1800-luvun lopulla. Buurit, Etelä-Afrikassa asuva, vallitsevasti saksankielinen uudisasukkaiden joukko Euroopasta, väsyivät brittiläisen imperiumin valtaan ja päättivät luoda oman itsenäisen valtion nimellä Transvaal. Paulus Krugerista, joka oli buurien jälkeläinen, tuli buurien johtohahmo heidän yrityksissään luoda itsehallinto brittihallinnon alaiselle Etelä-Afrikan alueelle.
Kruger oli lähtöisin vaatimattomista oloista. Hän syntyi Etelä-Afrikassa maatilalla vuonna 1825. Hänellä ei ollut koulutusta, mutta hänen metsästys- ja ratsastustaitonsa osoittautuivat hyödyllisiksi asepalveluksen aikana Transvaalin armeijassa. Hän eteni nopeasti armeijassa ja nelikymppisenä hänet ylennettiin Transvaalin joukkojen kenraalimajuriksi. Krugerin taidot olivat enemmän kuin tavallisella sotilaalla, hän oli myös taitava diplomaatti. Vuonna 1877, kun buurit ottivat ensimmäisen kerran yhteen Britannian kanssa, Kruger takasi voiton buureille diplomaattisia taitojaan käyttäen. Tämä kasvatti hänen suosiotaan ja tuloksena hänet valittiin Transvaalin tasavallan presidentiksi kolme vuotta myöhemmin.
Etelä-Afrikan Krugerrandin kulta on rikkaimmasta kultaesiintymästä maailmassa
Valitettavasti rauha buurien ja brittien välillä ei kestänyt kauaa suurien kultaesiintymien löydyttyä Transvaalin tasavallasta, Witwatersrandin alueelta. Vielä nykyäänkin Witwatersrandin alue on yksi maailman rikkaimpien kultaesiintymien koti. Uskotaan, että lähes 45 % kaikesta koko maailmassa kaivetusta kullasta on peräisin täältä Etelä-Afrikan rikkaalta alueelta. Britit, jotka päättivät ottaa hallintaansa nämä suunnattomat rikkaudet, lähettivät valtavat joukot, joidenkin arvioiden mukaan miesvahvuudeltaan jopa 400 000, taistelemaan buureja vastaan. Buurit, jotka olivat vahvuudessaan valtavassa alakynnessä, hävisivät sodan ja Transvaal liitettiin takaisen Brittiläiseen Imperiumiin vuonna 1902. Presidentti Kruger onnistui pakenemaan Eurooppaan, eikä käynyt enää koskaan Etelä-Afrikassa. Hän kuoli maanpaossa Sveitsissä heinäkuun 14. päivä vuonna 1904.
Etelä-Afrikka oli suurin kullankaivajamaa 1900-luvun puolivälissä, tuottaen lähes 50 % maailman kultamalmista. Saadakseen myytyä runsaat määrät kultaa helpommin, Etelä-Afrikan kullankaivuuteollisuus keksi idean kehittää kiertoon kultakolikon, joka sisälsi yksinomaan eteläafrikkalaista kultaa. Etelä-Afrikan keskuspankki hyväksyi idean ja antoi luvan Krugerrand-kolikon valmistukselle. South African Mint löi ensimmäisen Krugerrand-kolikon 1960-luvun lopussa ja kolikko osoittautui menestyneimmäksi Etelä-Afrikan lyömäksi kultakolikoksi koskaan.