Luo uusi vahti

Pankkikriisi sai kullan kimaltelemaan kevään alussa

Julkaistu Martin Karus kategoriassa Arvometallit, 03.05.2023
Kullan hinta (XAU-EUR)
2523,89 EUR/oz
  
+ 39,27 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,62 EUR/oz
  
+ 0,28 EUR

Kullan hinta on alkanut taas nousta ja palautunut helmikuun laskusta. Sen hinta on noussut 2 000 dollarin rajan yli ensimmäisen kerran viime vuoden maaliskuun jälkeen, jolloin pääasiassa pankkikriisi alkoi vaikuttaa kullan hintaan. Kullan kriittinen rooli talous- ja pankkijärjestelmien ulkopuolisena omaisuutena on noussut esille.

Maaliskuussa kullan hinta nousi jopa 7,8 prosenttia 1 968,5 dollariin per unssi. Vaikka kullan hinta ei maaliskuun toisella puoliskolla enää tehnyt suurta nousua, alkoi kunnon nousu taas huhtikuun alussa. Kullan hinta ylitti 2 037 dollarin rajan 5. huhtikuuta. Tämä on huomattavaa, koska ennätys on vuoden 2020 elokuulta kullan hinnan oltua 2 069 dollaria per unssi.

Hopean hinta on noussut tätäkin paremmin. Maaliskuussa sen hinta nousi 14,4 prosenttia eli 23,9 dollariin per unssi. Huhtikuun alussa hinta ylitti 25 dollarin rajan.

Viime vuonna huhtikuun ja lokakuun välillä kullan hinta putosi seitsemänä peräkkäisenä kuukautena. Tämän jälkeisinä viitenä kuukautena kullan hinta on noussut neljänä viidestä kuusta. Eli yleisilmeeltään kulta vaikuttaisi aika hyvältä. Jos nykyinen taso saadaan ylläpidettyä, voivat aiemmat hintaennätykset rikkoutua.

Pankkikriisi nosti kullan hintaa

Pankkikriisi ja epävarmuuden ilmapiiri ovat vaikuttaneet mielipiteisiin kullasta positiivisesti, koska kolmannet osapuolet, kuten pankit, pääsevät käsiksi tähän arvokkaaseen metalliin vain rajoitetusti. On silti tärkeää tietää erot fyysisen ja virtuaalisen kullan välillä. Virtuaaliseen kultaan liittyy aina kolmannen osapuolen riski samalla tapaa kuin pankkeihinkin. Fyysinen kulta puolestaan toimii parhaana suojana talousjärjestelmiä vastaan.

Silicon Valley Bank – SVB

Emme ole kohdanneet yhtä suurta taloudellista vaaratilannetta kuin Silicon Valley Bank sitten vuoden 2008 talouskriisin. Pankki oli hankkinut Yhdysvaltojen velkakirjoja, joiden arvo laski korkojen noustessa. Kun asiakkaat sitten alkoivat nostaa varojaan pankista, joutui pankki myymään näitä velkakirjoja alihintaan. Tuloksena oli ongelmia heidän varallisuudessaan ja lopulta dominoefekti, jossa yhä useampi pankin asiakas halusi nostaa rahansa nopeasti.

Credit Suisse

Vuosien ongelmien jälkeen sveitsiläinen pankki Credit Suisse on käynyt konkurssin partaalla. Sveitsin keskuspankin Martin Schlegelin mukaan pankki olisi joutunut konkurssiin ilman valtion asiaan puuttumista. Tämä taas olisi voinut johtaa Sveitsiä koskevaan, mutta myös maailmanlaajuiseen, talouskriisiin. Sveitsin suurin pankki UBS otti Credit Suissen haltuunsa ja sen velkojat sekä osakkeenomistajat kokivat huomattavia tappioita.

Kulta on osoittanut vahvuutensa korkojen noustessa

Korkojen nousu ja pessimismi

Pankkikriisi johti spekulaatioon siitä, että keskuspankit pysäyttäisivät korkojen nostamisen korkeasta inflaatiosta huolimatta. Päättäjät tuntuvat kuitenkin olevan vankasti inflaation kurissa pitämisen kannalla.

Maaliskuun 22. päivä Yhdysvaltain keskuspankki päätti nostaa korkoa 25 korkopistettä 4,75–5 prosenttiin. Euroopan keskuspankki taas nosti kolmea pääkorkoa 50 korkopistettä. Toisaalta sijoittajat uskovat vahvasti Yhdysvaltojen alkavan alentaa korkoa jo tämän vuoden puolella. Eli markkinoiden tunnelma on erittäin pessimistinen.

Kullalla vahva asema

Vaikka korot nousevat, kulta on pitänyt vahvan asemansa. Tämä merkkaa sitä, että sijoittajat kääntyvät sen puoleen pankkien ja talousjärjestelmien ollessa ongelmissa.

Valtion lainojen, inflaation ja korkojen ollessa huipussaan, velkakirjojen asemaa ”turvallisena sijoituskohteena” on alettu kyseenalaistaa. Erityisesti tämä on ongelma Britannian eläkerahastoille ja Silicon Valleyn pankeille.

Kullan tulevaisuus näyttää optimistiselle. 

Kullan suuntaus näyttää vahvalle. Tässä muutama pointti sen tueksi:

  • Positiivinen trendiviiva – Vuoden 2018 puolivälistä lähtien kullan hinta on ollut nousussa pitkällä aikavälillä. Tietenkin välissä on pieniä tai pidempiä laskuja, mutta kokonaisuutena trendi on nousussa.
  • Nouseva kolmio – Toinen huomattava merkki kullan hinnan potentiaalista on ennätyksellisen korkea nouseva kolmio. Tämä saattaa merkata myös uutta optimistista trendiä kullalle, edes 3 000 dollaria per unssi ei ole mahdoton.
  • Nouseva keskiarvo – Nouseva keskiarvo vahvistaa positiivisen trendin ja se ei vaikuta olevan pysähtymässä ainakaan lähiaikoina.

Mitä kriittisen tuen ja vastustuksen alueita kannattaa pitää silmällä?

  • 2 070 dollarin alue. Uusi ennätyskatto saavutetaan tämän luvun ylipääsemisen jälkeen ja sitten vain taivas on rajana.
  • 1 925 dollarin alue. Ensimmäinen tukialue. Jos tämä alue ohitetaan, saatamme nähdä hinnoissa pientä korjausta. Jos tasoa ei rikota, tarvitaan uusi testi ennätyskaton rikkomiseen.
  • 1 800 dollarin alue. Tärkeä tukialue. Se vastaa 50 päivän keskiarvoa. Vahvan tukialueen kaksoismerkki. Hinta tuskin laskee tämän arvon alle lähiaikoina.
  • 1 720 ja 1640 dollarin alueet. Jos jotain valtavaa ja epätodennäköistä tapahtuu eli kullan hinta laskee alle 1800 dollarin, nämä ovat seuraavat tukialueet, joita tulee seurata.

Kuinka korkealle kullan hinta voi nousta, jos hinnan ennätyskatto rikotaan?

Tätä on oikeastaan mahdoton kenenkään tietää. Voimme vain spekuloida käyttäen suosittuja talouden työkaluja, kuten Fibonaccin arvoja.

Fibonacin luvut ehdottavat kaksi potentiaalista aluetta, joihin kullan arvo voi nousta, jos uusi hintakatto rikotaan ja vahvistetaan.

Fibonaccin luvun mukaan ne ovat:

  • 80% seuraus – 2711 USD
  • 80% seuraus – 3736 USD
  • 80% seuraus – 4761 USD
  • 60% seuraus – 5395 USD

 

Kullan hinta (XAU-EUR)
2523,89 EUR/oz
  
+ 39,27 EUR
Hopean hinta (XAG-EUR)
29,62 EUR/oz
  
+ 0,28 EUR

Voisit myös haluta lukea